Služba za poslove sa strancima BiH

Izrečena mjera protjerivanja iz BiH za osam migranata

migranti

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu koordiniranim aktivnostima sa lokalnim policijskim organima nastaviti provoditi pojačani nadzor kretanja i boravka stranaca u BiH

Provodeći pojačane operativne mjere kontrole kretanja i boravka stranaca na području Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima je u posljednjih 10 dana izrekla mjere protjerivanja za osam neregularnih migranata, te je navedena lica stavila pod nadzor u Imigracioni centar, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dana 29. aprila 2019. godine pripadnici Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj akciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prilikom obavljanja pretresa hostela u kojem borave migranti koji narušavaju sigurnosnu situaciju na području općine Stari Grad, pronašli su tri lica za koja je utvrđeno da ilegalno borave u BiH. Radi se o državljanima Alžira, kojima je Služba izrekla mjere protjerivanja i stavila ih pod nadzor u Imigracioni centar u cilju udaljenja iz BiH. Služba za poslove sa strancima je 27. aprila 2019. godine zbog ilegalnog boravka izrekla mjeru protjerivanja za jednog državljanina Palestine, koji je također smješten u Imigracioni centar”, navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima i dodaje:

“Pripadnici MUP USK-a su 6. maja 2019. godine zatekli četiri lica, državljani Alžira i Libije, na privatnom posjedu na području Bihaća, čime su počinili prekršaj ‘neovlašteni ulazak u privatne objekte i prostorije’. Lica su, nakon obrade pripadnika MUP USK-a, predata u nadležnost Službe, koja je procesuirala strane državljane, izrekla mjere protjerivanja iz BiH, te su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar.”

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu koordiniranim aktivnostima sa lokalnim policijskim organima nastaviti provoditi pojačani nadzor kretanja i boravka stranaca u BiH te svojim djelovanjem davati puni doprinos sigurnosti BiH, navedeno je u saopćenju.