Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Izrečene dosad najveće kazne za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje: Osuđeni Bokser i Tigar

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

S obzirom da su prvostepenom presudom osuđeni na 10 i 11 godina zatvora, Tužilaštvo BiH pozdravlja zaoštravanje krivične politike za ova krivična djela

Sud Bosne i Hercegovine na temelju optužnice Tužilaštva BiH izrekao do sada najveće prvostepene kazne za trgovinu ljudima i povezana kaznena djela.

U okviru predmeta koji se odnosi na dvojicu optuženih državljana Afganistana izrečena 21 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH je u predmetu koji se odnosi na Amanullah Ishakila, zvanog “Bokser”, rođenog 2001. godine u Afganistanu i Qais Khana, zvanog “Tigar“, rođenog 2001. godine u Ningaharu, također državljanina Afganistana, dokazivalo odgovornost optuženih za krivična djela međunarodne trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, te dokazivalo odgovornost optuženih za teško seksualno zlostavljanje maloljetnika, također migranta i stranog državljanina, koji se u BiH nalazio u izuzetno teškoj situaciji.

S obzirom da su prvostepenom presudom osuđeni na 10 i 11 godina zatvora, Tužilaštvo BiH pozdravlja zaoštravanje krivične politike za ova krivična djela, a o predmetu je upoznata i Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.