Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izručenje Delimustafića u toku: Sudija Hajdarević se vratio na posao?

akcija-pravda-delimustafic
Sa privođenja Alije Delimustafića u Tužilaštvo KS

U vijeću koje je razmatralo prijedlog za produženje pritvora Aliji Delimustafiću i ostalima bio je i sudija Muhidin Hajdarević.

Alija Delimustafić, kojeg Tužilaštvo KS-a tereti za niz koruptivnih krivičnih djela, danas bi trebao biti izručen bh. pravosudnim organima. On je po Interpolovoj potjernici uhapšen 21. decembra u Karlovcu, dok je Juso Škrijelj i dalje u bjekstvu, javlja Oslobođenje.

– Postupak izručenja je u toku, no mi ne možemo da kažemo da će Delimustafić danas biti u Sarajevu, kazala nam je stručna saradnica Kantonalnog suda u Sarajevu Amra Kovačević.

Akcija Pravda je počela hapšenjima 11. novembra prošle godine. Delimustafić je sa Škrijeljem, Lejlom Cerić i Suadom Hadžić u pritvoru proveo mjesec, nakon čega su pušteni na slobodu, bez mjera zabrane.

Rješenje je potpisala sutkinja Adisa Zahiragić, a u vijeću je bio i sudija Muhidin Hajdarević. Nakon toga Zahiragić odlazi na seminar u Mostar, a Hajdarević na bolovanje, te podnosi i zahtjev za penziju. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da zahtjev za penziju u međuvremenu povlači. Simptomatično je da se na posao vraća uoči ekstradicije Delimustafića.

Inače, nekadašnji tužilac poznat je iz predmeta Gras, gdje je nakon žalbe Tužilaštva izuzet iz Sudskog vijeća, koje je u dva navrata odbijalo prijedloge za određivanje pritvora Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću. Kao tužilac, bio je smijenjen zbog umiješanosti u slučaj Pogorelica.