Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izuzeće sutkinje zbog rodbinskih veza

sud tuzla

Općinski sud u Tuzli je, zbog sumnje u pristrasnost, sutkinju Arminu Sinanović izuzeo iz postupka koji se vodi protiv trojice optuženih u vezi sa zloupotrebama u radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Sud je uvažio žalbu Odbrane Besima Durakovića i Šefika Hodžića, kojima se sa Ahmetom Bajrićem sudi za zloupotrebu položaja.

Zahtjev za izuzeće sutkinje Sinanović podnijeli su advokati Edvin Agić i Mensur Radončić zbog sumnje u nepristrasnost, jer je sutkinja Sinanović u rodbinskoj vezi sa jednim od svjedoka u ovom postupku.

“Usvaja se zahtjev za izuzeće sutkinje Sinanović. Odbrana optuženih izrazila je sumnju da će svjedočenje Halila Hadžića, koji je amidža sutkinji Sinanović, dovesti do pristrasnosti sutkinje. Kako bi se otklonila svaka sumnja u nepristrasnost, zahtjev Odbrane je usvojen te je Huso Karić određen kao novi postupajući sudija u predmetu”, stoji u obrazloženju Općinskog suda.

Svjedok Halil Hadžić je bio osumnjičen sa Besimom Durakovićem, bivšim glavnim inspektorom u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, međutim istraga protiv njega je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Duraković, Hodžić i Bajrić terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, sprečavanje dokazivanja i druga krivična djela.

Duraković se sumnjiči za nezakonitosti u radu Uprave i pokušaj prikrivanja dokaza u predmetima Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, koje je odranije imalo otvorene istrage protiv njega i ostalih osoba, za različita krivična djela.

Datum početka suđenja bit će naknadno određen.