Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izuzimanje zemljišta za potrebe građenja autoceste na Koridoru Vc

autocesta-radovi

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o izuzimanju poljoprivrednog i šumskog zemljišta i mijenjanju njegove namjene u građevinsko za potrebu građenja autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug – Južna granica, poddionica Počitelj – Zvirovići.

Odluka se odnosi na 583.943 m2 poljoprivrednog i 332.212 m2 šumskog zemljišta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovakva odluka bila je nužna jer je Zakonom o građevinskom zemljištu i Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH definirana izgradnja samo na uređenom građevinskom zemljištu.

Kako je, u ovom slučaju, riječ o zemljištu van urbanog područja, odnosno poljoprivrednom i šumskom, trebala je njegova promjena u građevinsko.

Kako je poznato, Vlada FBiH je Odlukom od 11.3.2013. godine utvrdila javni interes za izgradnju autoceste na trasi Koridora Vc za dionicu Vlakovo – Tarčin, Svilaj – Odžak i Počitelj – Bijača, a poddionica Počitelj – Zvirovići je usuglašena s prostorno-planskom dokumentacijom koju je utvrdio Parlament BiH.
Ujedno, Općina Čapljina je potvrdila da se trasa autoceste na poddionici koridorski poklapa s trasom ucrtanom u Prostornom planu ove općine za razdoblje 2010. do 2020. godina.

Sredstva za provedbu ove odluke bit će osigurana iz prihoda JP Autoceste Federacije BiH ostvarenog naplatom cestarine na izgrađenim dionicama autoceste na trasi Koridora Vc i od cestarine (akciza na gorivo) za autoceste.