Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvađena avio-bomba iz Vrbasa, građani se mogu vratiti u domove

Izvađena avio-bomba iz Vrbasa u Banjaluci, građani se mogu vra

Avio-bomba iz Drugog svjetskog rata, teška 466 kilograma, koja se nalazila u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjaluci, uspješno je izvađena i transportovana na Manjaču, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Gavranović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi trenutno je u toku priprema za uništavanje bombe na poligonu na Manjači, a evakuisano stanovništvo može se vratiti u svoje domove.

Avio-bomba iz Drugog svjetskog rata, teška 466 kilograma, koja se nalazila u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjaluci, uspješno je izvađena i transportovana na Manjaču, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Gavranović (Gradska uprava Grada Banja Luke - Anadolu Ajansı)

Izvađena avio-bomba iz Vrbasa u Banjaluci, građani se mogu vra Izvađena avio-bomba iz Vrbasa u Banjaluci, građani se mogu vra

Najkritičniji momenat bio je podizanje bombe iz Vrbasa, zbog čega je u tom dijelu akcije učestvovala samo jedna osoba. Osim toga, bio je preduzet niz mjera u cilju zaštite stanovništva jer nije postojala stopostotna garancija da uklanjanje bombe može biti bezbjedno izvedeno. Akcija je završena bez ikakvih problema.

Akcija vađenja bombe započela je jutros u devet časova, a zbog toga su građani koji žive u području od 400 metara morali napustiti svoje domove, jer je na snazi bila zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom. Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važila je i za širi rejon od 800 metara od mosta, a procjenjuje se da u ove dvije zone živi više od 10.000 stanovnika. Gavranović je istakao da je adekvatna pomoć pružena nepokretnim licima, te da je privremeni smještaj bio osiguran u Domu penzionera.

U akciju uklanjanja bombe bilo je uključeno 360 policajaca, 40 pripadnika Republičke uprave Civilne zaštite, 15 deminera, kao i predstavnici grada, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub “Buk” i brojne druge institucije.