Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na potezu Skupština KS

Izvan sistema: Konačno nada za najranjiviju djecu u Kantonu Sarajevo

Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

Pravo djeteta na zdravstveno osiguranje mora biti bezuslovno osigurano svakom djetetu i ne smije se uslovljavati ostvarivanjem nekog drugog prava

U Kantonu Sarajevo, ali i drugim dijelovima Federacije BiH, određeni broj djece od šest do 15 godina ne pohađa osnovnu školu, pa im je zbog toga uskraćeno pravo na besplatno liječenje. Istina je da je taj vid obrazovanja obavezan, međutim, pojedina djeca iz marginaliziranih grupa i socijalno ugroženih porodica, nažalost, nisu u mogućnosti da se školuju. Često su i žrtve zanemarivanja, nasilja, zloupotrebe i trgovine ljudima. Jednom riječju – najranjivija kategorija.

U članu 146. stav 1. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom KS propisano je: “Zdravstvena zaštita osigurava se djeci od rođenja do polaska u školu i osobama starijim od 65 godina života, pod uslovom da nemaju zdravstveno osiguranje po drugom osnovu.“

Osigurani samo predškolci

Dakle, djeca školskog uzrasta, od šest do 15 godina, koja pravo na obavezno osiguranje ne mogu ostvariti kao članovi porodice osiguranika ostaju potpuno izvan sistema zdravstvene zaštite. Osim toga što nije moralno, to je i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima djeteta i presudom Ustavnog suda FBiH iz 2019. godine.

Zbog zaštite ove djece neophodno je pristupiti izmjeni zakonskih rješenja. Inicijativu, odnosno urgenciju u tom smjeru nedavno je uputila zastupnica u Skupštini KS Marijela Hašimbegović. Identičan zahtjev prethodnom sazivu Skupštine podnijela je Mreža “Zdravstveno osiguranje za sve”.

-Pravo djeteta na zdravstveno osiguranje mora biti bezuslovno osigurano i ne smije se uslovljavati ostvarivanjem nekog drugog prava. Upućujem inicijativu radi izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kako bi djeci koja su žrtve nasilja, zloupotrebe, zanemarivanja i trgovine ljudima u KS omogućili pravo na zdravlje i zdravstveno osiguranje. Aktuelni zakon ne štiti ovu kategoriju djece samo zbog toga što kao žrtve, ne svojom krivicom, nisu u prilici da redovno pohađati osnovnu školu – navela je Hašimbegović.

Inicijativom je zatraženo se u članu 146. stav 1. riječi “do polaska u školu” zamijene riječima “do navršenih 15 godina”.

Iz Ministarstva zdravstva KS odgovorili su da su pripremili neophodnu dopunu Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS.

Ovaj dokument prihvatila je Vlada KS te ga uputila Skupštini na usvajanje.

-Dopunama odluke obuhvaćena su djeca do navršenih 15 godina koja ne pohađaju osnovnu školu, a nisu osigurana po drugom osnovu – navode iz Ministarstva zdravstva.

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS su naveli da su već duže upoznati o ovoj inicijativi, te da su sredstva za provedbu odluke osigurana. Znači, ostalo je samo da Skupština KS uradi svoj dio posla.

Nema zvaničnih podataka o broju djece

Pozitivne pomake u Kantonu Sarajevo pozdravila je Mreža “Zdravstveno osiguranje za sve” koja skoro tri godine zagovara harmonizaciju kantonalnih propisa. Mrežu čini šest nevladinih organizacija i Zavod za javno zdravstvo Tuzla. To su Zemlja djece u BiH, Udruženje Faros, Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Pharos e.V. Stuttgart, Euro Rom Tuzla i Centar za podršku Roma Romalen Kakanj.

-S najavljenim izmjenama kantonalne Odluke vidimo svjetlo na kraju tunela. Ova promjena nije samo zakonska obaveza, već i moralna pobjeda za najranjiviju djecu koja su do sada bila zanemarena. Vjerujemo da će upravo ova djeca, koja su najranjivija u pogledu pristupa i ostvarivanja zdravstvene zaštite, uskoro uživati pravo koje im je zagarantovano ustavom i međunarodnim standardima – navode iz Mreže.

Dodaju da unatoč njihovim naporima i neposrednom obraćanju resornim ministarstvima, te strateškom djelovanju prema različitim skupštinskim kantonalnim tijelima za ljudska prava, dugo nije bilo značajnijih pomaka u rješavanju ovog problema.

Prema podacima koje smo dobili u Institutu za razvoj mladih KULT, Mreža je uspjela u svojim nastojanjima da se pravni okvir za obavezno zdravstveno osiguranje osoba u stanju socijalne potrebe, među kojima su i djeca od šest do 15 godina, usvoji u Tuzlanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu. Očekuje se da im se uskoro pridruži i Kanton Sarajevo, te ostaje nada da će i ostali kantoni imati sluha i naći način da omoguće besplatno liječenje za svu djecu.

Zvanični podaci o broju djeca iz ove starosne kategorije koja nisu pokrivena zdravstvenim osguranjem ne postoji. Međutim, pretpostavlja da se da je zanemariv, što znači da rješavanje ovog pitanja ne iziskuje značajne troškove. Dakle, potrebna je samo dobra volja.