Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Igmanu

Izvedena velika vježba o načinu djelovanja u slučaju zemljotresa

vjezba igman fena (1)

Pokaznoj vježbi na Igmanu, uz brojne zvanice iz BiH i regiona, danas je prisustvovao komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič

Međunarodna terenska vježba, koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju odgovora na zemljotres, realizirana je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Vježba je izvedena na sedam lokacija, s više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama zapadnog Balkana kroz povećanje interoperabilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u BiH spremne i obučene za zajedničke ativnosti sa službama zemalja članica EU, te zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pokaznoj vježbi na Igmanu, uz brojne zvanice iz BiH i regiona, danas je prisustvovao komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

On je najavio da će BiH uskoro dobiti mapu puta za pristupanje članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naglasio da je proteklih dana BiH bila izložena zemljotresu, što pokazuje opravdanost i potrebu pripremanja svih struktura za djelovanje u takvoj situaciji i u potpunosti pokazuje opravdanost pripreme i izvođenja ovakvih vježbi.

– Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona – kazao je Cikotić.

Dodao je da se BiH nalazi na svom putu ka evropskim integracijama što podrazumijeva i izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u savremeni evropski koncept sistema zaštite i spašavanja

Vježba je pripremljena i organizirana kroz projekat koji finansira EU pod nazivom “ResponSEE”, uz saradnju Ministarstva sigurnosti BiH, institucija zaštite i spašavanje RS, FBiH i Brčko distrikta BiH, kao i konzorcija pod vođstvom Vlade pokrajine Štajerske, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije i Reliefgoods iz Austrije.

U projekat su uključene i službe zaštite i spašavanja Albanije i Crne Gore, navodi se u saopćenju.