BiH

Izvještaj GRECO-a: Napredak BiH u borbi protiv korupcije

02/08/2017

Sekretarijat Grupe država protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) objavio je danas izvještaj u kojem se konstatira da je Bosna i Hercegovina ostvarila napredak u ispunjavanju preporuka najvišeg evropskog tijela koje nadgleda provođenje mjera borbe protiv korupcije.

BiH je ostvarila napredak kroz potpunu realizaciju triju, te djelimičnu realizaciju četiriju preporuka od posljednjeg privremenog izvještaja u julu 2016. godine.

– Do danas je od 22 preporuke, na zadovoljavajući način ralizirano njih 10. Sedam preporuka je djelimično realizirano, a njih pet nije – navodi se u zaključku izvještaja objavljenom na internet stranici GRECO-a.

GRECO je pozdravio izmjene i dopune odredbi o korupciji u krivičnim zakonima Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, koje su urađene 2016. odnosno 2017.

– Imajući u vidu ranije reforme u BiH (na državnom nivou) te u Republici Srpskoj, sada je ispunjeno nekoliko uvjeta iz različitih preporuka, poput podmićivanja stranih i međunarodnih službenika te trgovine uticajem. S druge strane, i dalje postoje nedostaci poput onih vezanih za inkriminiranje podmićivanja u privatnom sektoru te usklađivanje sankcija na teritoriji cijele države – navodi se u izvještaju.

GRECO urgira kod nadležnih organa da nastave s procesom reformi da bi se na područji cijele BiH stvorio potpuno usklađen i konsistentan pravni okvir za inkriminiranje korupcije u skladu s Konvencijom.

Vezano za transparentnost u finansiranju stranaka, GRECO obznanjuje kako se kroz nedavne reforme Zakona o finansiranu političkih stranaka, donesenog 4. juna 2016. eksplicite nastojalo implementirati najistaknutije preporuke GRECO-a.

– Postignut je određeni napredak kroz, naprimjer, uvođenje elektronskog izvještavanja od političkih stranaka o finansijama te izmjene i dopune vezane za režim raspoloživih sankcija zbog kršenja ovih pravila – ističe se.

S druge strane, GRECO je zabrinut da se predmetnom reformom iznašlo samo djelimično rješenje za nedostatke identificirane u Izvještaju o evaluaciji.

– Potrebno je uraditi mnogo više kako bi se, između ostalog, uskladio kompleksni zakonski okvir, promoviralo korištenje bankovnog sistema za priloge političkim strankama te povećali finansijski i kadrovski resursi Centralne izborne komisije za nadgledanje političkog finansiranja – preporučuju iz GRECO-a.

U pogledu ranije navedenog, GRECO zaključuje kako aktuelni nivo usklađenosti s preporukama više nije „globalno nezadovoljavajući“ u smislu Pravila 31. stav (8.) 3) Poslovnika o radu te je odlučio da „nadalje neće primjenjivati Pravilo 32 vezano za članove, koji ne djeluju u skladu s preporukama iz Izvještaja o evaluaciji“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.