Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

“Izvještaj o napretku bit će bolji nego ikad”

26/10/2015

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas da će Izvještaj o napretku BiH u 2015. godini biti objavljen za nekoliko sedmica i ocijenio da će biti bolji od izvještaja iz mnogo godina unazad i vjerovatno bolji nego ikad do sada.

– Nakon sedmogodišnjeg perioda koji je bio težak, situacija se unaprijedila u ovoj godini kada je riječ o evropskim integracijama i novi pristup EU donosi prve plodove, rekao je Wigemark na sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH.

parlamentarni forum eu integracije bih (1)

On je ocijenio da se Reformska agenda dobro provodi, da postoji zamah koji treba održati, navodeći da je agenda najambiciozniji set socio-ekonomskih mjera do sada u BiH.

– Međunarodna zajednica i EU spremne su da odvoje gotovo tri milijarde evra za BiH u naredne tri godine, kao i pola milijardi evra za investicije koje će poboljšati ekonomiju, rekao je Wigemark.

parlamentarni forum eu integracije bih (4)

Prema njegovim riječima, EU od BiH u narednom periodu očekuje smislen napredak na provođenju Reformske agende, prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i funkcionalan mehanizam donošenja stavova o svim pitanjima koje se tiču EU.

– Sa jasnom i strateškom vizijom i podrškom političkih snaga u BiH evropska perspektiva BiH je realna, poručio je Wigemark.

parlamentarni forum eu integracije bih (6)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić podsjetio je na važne događaje koji su obilježili evropski put BiH u ovoj godini, kao što su njemačko-britanska inijativa, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanje Izjave o evropskoj opredijeljenosti.

– Moramo ispoštovati rokove iz Reformske agende jer samo na taj način ćemo preduprijediti da ne dođe to stagnacije na EU putu, poručio je Zvizdić.

On je demantovao pisanja pojedinih medija da je Reformska agenda nametnuta od međunarodne zajednice.

parlamentarni forum eu integracije bih

– Ona je nastala kao spoznaja domaćih vlasti o problemima sa kojima se suočava BiH, rekao je Zvizdić, dodavši da je dokument nastao kao plod saradnje sa predstavnicima Evropske unije.

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH domaćin je sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH. Skupu prisustvuju i članovi komisija/odbora za evropske integracije parlamenata Republike Srpske i Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, te predsjedavajući kantonalnih skupština.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.