Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvorište Bačevo snabdijeva vodom 80 posto građana Sarajeva

vrelo bosne

Izvorište Bačevo vodom snabdijeva više od 400.000 građana Sarajeva. U funkciji je bilo i za vrijeme ratnih dešavanja tako što su uposlenici KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo uz pratnju međunarodnih vojnih snaga odlazili na Bačevo i vodom snabdijevali građane okupiranog Sarajeva kada je za to bilo dato odobrenje agresorskih snaga.

Riječ je o izvorištu od neprocjenjive vrijednosti i ono je žila kucavica bez koje se ne može zamisliti vodosnabdijevanje grada Sarajeva, navodi se u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacija.

– Na Bačevu se nalazi 29 bunara i dvije faze Filter postrojenja, a prosječna količina isporučene vode prema gradu transportuje se u tri pravca i to: pravac Bačevo – Mojmilo 1300 l/s, Bačevo – Alipašin most 750 l/s i Bačevo – Igman 450 l/s, što znači da se u grad sa ovog izvorišta pošalje oko 2.500 litara u sekundi – naglašava mašinista na Pumpnoj stanici Bačevo Miralem Jusić.

U saopćenju se naglašava da se od navedene količine zbog dotrajalosti vodovodne mreže tokom distribucije vode izgubi oko 70 posto, što uzrokuje potrebu čestih aktivnosti noćnog obaranja pritiska vode, a sve u cilju ponovne akumulacije potrebnih količina u rezervorarima za obezbjeđenje urednog dnevnog vodosnabdijevanja.

Rukovodilac Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode Amel Salihagić ističe da je izvorište Bačevo najvećim dijelom sačinjeno od podzemnih voda, čiji kvalitet je takav da nije potrebna nikakva napredna tehnologija prerade vode osim preventivnog hlorisanja.

Iz VIK-a smatraju važnim istaći da na vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo direktno utiče dotok vode sa Bačeva i podzemne akumulacije Sarajevskog polja, koje su odraz godišnjih vremenskih, atmosferskih prilika.

– Također, prirodno prihranjivanje podzemnih akumulacija vrši i postepeno topljenje snježnih padavina sa okolnih planina, kao i duži periodi obilnijih kišnih padavina. Upotreba i korištenje podzemnih voda kao izvorišta i jednog od glavnih resursa vode za piće zahtijeva korištenje pumpi za čiji rad je neophodna velika količina električne energije kako bi bilo izvršeno snabdijevanje grada vodom – navodi se u saopćenju.