Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ja sam muzej”: Ne smijemo dopustiti da kulturna institucija zauvijek nestane

muzej-sarajevo1

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, kulturnoj instituciji zatvorenoj 2012. godine, danas je započela akcija građanska akcija pod nazivom “Ja sam Muzej” kojom se izražava solidarnost sa radnicima muzeja te ukazuje na značaj rješavanja situacije u kojoj se on našao, javlja Anadolu Agency (AA).

muzej-sarajevo3

Za prvi dan dežure prijavio se direktor međunarodnog festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić koji će tokom vremena provedenog u muzeju obići izložbu “Čuvari Muzeja” nakon čega će posjetiti Odjeljenje za etnologiju, upisati se u knjigu utisaka dežure te snimiti video u kojim će od nadležnih zatražiti što skorije rješenje pitanja muzeja.

Prema njegovim riječima, uključivanje u akciju je njegov poziv političkim strukturama da ne dozvole da kulturna institucija u glavnom gradu BiH, zauvijek nestane.

ibrahim spahić

Ibrahim Spahić

“Želim čestitati radnicima što su u ovim godinama sačuvali muzej kako bi istrajali u borbi da on ima iste temelje kakve je imao i prije stotinu godina. Dolazim iz Štrosmajerove ulice, majka me dovela u Botaničku baštu muzeja u prvim godinama”, kazao je Spahić dodajući kako je godinama kasnije muzej postajao centar kulturnog života građana.

“Osjetio sam potrebu da budem ovdje sa ljudima. Sada sam tu da pokušam kao i ostali da ovaj projekat dobije konačno svoje mjesto u zakonu u Parlamentu BiH”, poručio je Spahić.

U toku prvog dana akcije, osim Spahića dežurat će Zdravko Grebo, a zatim i Vedrana i Aleksandar Seksan, Memnuna Zvizdić, Mirjana Musić, Danijela Dugandžić, Srđan Vuletić i drugi. Svi oni imat će priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika muzeja, kazala je jedna od dugogodišnjih radnica Muzeja načelnica Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju, Lebiba Džeko, koja sa poslom nije prestala ni kada je objekat zatvoren.

lebiba džeko

Lebiba Džeko

“Ništa se nije promijenilo, mi smo tu, muzej nije otvoren za posjetioce u punom kapacitetu. Uglavnom svi stranci znaju da je zatvoren, oni su zaprepašteni i ne mogu da shvate bit našeg problema ovdje”, kazala je Džeko dodajući kako se akcijom na pravi način skreće pažnja na suštinske probleme u kojima se muzej nalazi.

“Važno je da se zna da mi nismo uzurpatori, da nismo mi zatvorili, već smo mi na jedan način žrtve”, naglasila je ističući kako su svi eksponati uz rad svih kustosa u dobrom stanju.

Akcija će u narednim danima okupiti veliki broj prijavljenih građana, poznatih ličnosti, vjerskih lidera, akademskih radnika, učenika i studenata. Dežure će trajati od 10 do 18 sati a očekuje se kako će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi.

muzej-sarajevo2

Akcija “Ja sam Muzej” započela je izložbom Zijaha Gafića “Čuvari muzeja”, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici. Svi zainteresovani građani također mogu učestvovati u ovoj akciji, piše Anadolu Agency (AA).