Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini

undp – gradacac1

U sali „Gradačačkog sajma“, u općini Gradačac, održan je sedmi sastanak u nizu o temi određivanja vizije za mjesne zajednice u BiH u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini“.

Projekt predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a implementira ga Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP) u BIH.

Načelnik Općine Edis Dervišagić izrazio je zadovoljstvo što je njihova općina uključena u projekt, čiji je osnovni cilj osnaživanje mjesnih zajednica i veće učešće građana u svim aktivnostima, naglasivši da će građani u budućnosti, u velikoj mjeri, osjetiti dobrobit ovog projekta, saopćeno je iz UNDP-a.

undp - gradacac2

– MZ se na različite načine pravno tretiraju na teritoriji BiH, a Općina Gradačac je prepoznala važnost uloge mjesne zajednice i s tim u vezi je u protekle dvije godine sprovela izbore za vijeća MZ, na način da je animirano građanstvo kroz kandidatske zborove, koji su na kraju rezultirali kandidatskim listama. U sam proces izbora bilo je uključeno oko pet hiljada ljudi, te je izabrano vijeće koje može doprinijeti razvoju cjelokupne općine – kazao je Dervišagić.

Građani su fokus projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Nakon prve faze, koja će trajati do sredine 2019. godine, planirano je da se poboljša kvalitet života oko 300.000 ljudi širom Bosne i Hercegovine.