BiH

šeranić sa predstavnicima who-a

Jačati kapacitete zdravstva u RS zbog moguće pojave virusa korona na jesen

29/05/2020

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, koje je predvodio šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS vezanih za pojavu novog virusa korona

Republika Srpska može da računa na dalju podršku Svjetske zdravstvene organizacije u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen – rečeno je tokom sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, koje je predvodio šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS vezanih za pojavu novog virusa korona.

-Naglašena je potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera – saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Šeranić je upoznao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije s mjerama nadzora koje se još uvijek provode, postupanjima s licima koja su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u RS.

I u ovom periodu, za vrijeme vanredne situacije, naglasio je Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.