sud bih

Jackson Ndip iz Kameruna osuđen na zatvorsku kaznu, mora i platiti 5.000 eura

Tuzilastvo BiH (1)

Sukladno sporazumu, za optuženog koji se nalazi u pritvoru, predložena je zatvorska kazna od 13 mjeseci zatvora, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5.000 eura

Optuženi Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj gdje je u postupku azila, priznao je krivnju za krijumčarenje osoba i organiziranje skupine ili udruženja za krijumčarenje migranata, saopštilo je danas Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sukladno sporazumu, za optuženog koji se nalazi u pritvoru, predložena je zatvorska kazna od 13 mjeseci zatvora, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5.000 eura.

Također, od optuženog će se oduzeti i putne isprave Francuske, koje glase na imena drugih osoba, te putne isprave Kameruna, a koje su korištene prilikom pokušaja krijumčarenja državljana Kameruna, preko Bosne i Hercegovine, prema zemljama EU.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Optuženi Jackson Ndip, otkriven je i procesuiran kada je Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo akciju kodnog naziva “Kamerun”, protiv osoba osumnjičenih da su zlouporabom tuđih osobnih dokumenata Francuske, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata u čemu su otkriveni i spriječeni u Bosni i Hercegovini.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.