Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša hrvatska premijerka

Jadranka Kosor o Čovićevom govoru u Skupštini RS-a: Jad i bijeda

Banja Luka: Posebna sjednica NS RS – Čović stigao, Izetbegović odbio poziv
01.02.2022., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Dragan Covic, predsjednik HDZ, i Mirko Sarovic, predsjednik SDS, odrzali su govore za govornicom NSRS na posebnoj sjednici NSRS kojoj je tema trenutacna politicka i drustvena situacija u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Na Twitteru je objavila poruku sa ironičnim prizvukom u kojem je citirala Čovića, sa sopstvenim zaključkom.

Bivša hrvatska premijerka na Twitteru se ironično osvrnula na istup predsjednika HDZ-a BiH u Banjoj Luci.

Govor predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na sjednici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska izazvao je burne reakcije u Hrvatskoj.

Nakon što je zagrebački portal Index.hr objavio komentar u kojem je Čovićev istup nazvao veleizdajom Hrvata, BiH i kršćanskih vrijednosti, podsjećajući na etničko čišćenje Hrvata sa područja na kojem je današnja Republika Srpska, reagovala je i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Na Twitteru je objavila poruku sa ironičnim prizvukom u kojem je citirala Čovića, sa sopstvenim zaključkom.

„Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavidjeti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora genocida. Zaista, zaista; slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH. Kad šefu negatoru dojadi. Jad i bijeda“, napisala je Kosor.

Ranije, uz riječi koje je Kosor već citirala, Čović je u Banjoj Luci rekao da “Bošnjaci otvaranjem pitanja moguće uspostave građanske države samo traže izgovor ne bi li na taj način uklonili etničke prefikse iz ustavnih rješenja”, javila je Hina.

Pozvao je RS da na to ne pristane, upozoravajući se da će se, “nakon majorizacije Hrvata u Federaciji BiH, to isto desiti i RS-u”.

Čović je u Skupštini poručio da treba “jačati RS”, kako se ne bi dopustila unitarizacija BiH.