grad slučaj

Jamči li dogovor SDA i HDZ-a jednaka prava Srbima u Mostaru? (VIDEO)

Mostar-panorama

Prema procjenama političkih analitičara, na ovim izborima u gradskom vijeću moglo bi završiti sedam ili osam predstavnika srpskog naroda, ali je pitanje iz kojih će oni stranaka doći

Više od deceniju dugi i teški pregovori SDA i HDZ-a BiH završili su sporazumom, koji bi trebao obezbijediti usvajanje izmjena Izbornog zakona u parlamentu BiH, kako bi Mostarci konačno izabrali lokalnu vlast. Međutim, teško postignuti dogovor mogao bi ugroziti, pa i poništiti SNSD, nezadovoljan dogovorenom zastupljenošću Srba, javlja BHRT.

Milorad Dodik je izmedu ostalog nezadovoljan jer u pregovorima nisu sudjelovali predstavnici mostarskih Srba i što nacionalna struktura iz 1991. nije ispoštovana. Predsjednik HDZ BiH pak kaže kako je siguran da će izmjene Izbornog zakona biti usvojene, a dogovorena pravila osiguravaju kvote za srpske predstavnike.

– Najbolje to govori proces dogovaranja oko Mostara i jedan koncept koji Bošnjaci zagovaraju za Mostar, a to je da postoje reprezentativni nacionalni klubovi i da niko nikoga ne preglasava. S jedne strane to zagovaraju u Mostaru, a jedan čovjek-jedan glas zagovaraju na državnoj razini gdje su neka većina, tvrdi Dodik.

– Postoje minimalne i maksimalne kvote, znate da su maksimalne bile dosad 15 predstavnika, što znači da Srba može isto biti 15, minimalno četiri, što znači da Srba ne može biti manje od četiri, poručuje Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH.

Iako je od zadnjih izbora u Mostaru prošlo 12 godina, zadnje gradsko vijeće imalo je pet predstavnika srpskog naroda. ali nijedan od njih nije bio član stranke sa srpskim predznakom. HDZ je imao dva predstavnika, SDA, SDP i Radom za boljitak po jednog. Bojazan da će se slična stvar ponoviti postoji i za ove izbore.

– Znamo da su Bošnjaci u Mostaru tražili razne blokade da zaštite interese svog naroda, nisu to tražili za taj treći narod. Znamo da Hrvati na višim instancama traže garancije da biraju legitimne i legalne predstavnike i da se svi zalažu za autentične predstavnike naroda ali, nažalost, u Mostaru smo dosad imali situaciju da su i jedni i drugi Srbima birali predstavnike, kaže Sanja Bjelica Šaganović, novinarka i dopredsjednica SPKD „Prosvjeta“ Mostar.

Prema procjenama političkih analitičara, na ovim izborima u gradskom vijeću moglo bi završiti sedam ili osam predstavnika srpskog naroda, ali je pitanje iz kojih će oni stranaka doći.

– Imamo u cijeloj BiH jednu vrsto etno-biznisa, da se etnička pripadnost koristi za neke najličnije stvari, kako zbrinuti porodicu i kako ispuniti nekakvu formu. Ako ćemo stvarno graditi društvo koje je pluralno, onda to više ne može stajati na takvim principima, tvrdi politički analitičar Vuk Bačanović.

Zbog političke neorganiziranosti stranke sa srpskim predznakom nikad nisu dale predstavnika u mostarskom gradskom vijeću. Slična je situacija i u skupštini HNK u kojoj klub Srba ima dvije članice koje se ne mogu dogovoriti oko toga koja od njih će biti potpredsjednica ovog tijela.