Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi čovjek Energetske zajednice

Janez Kopač za Fokus: BiH je s reformama još u prošlosti, blokade su u oba entiteta

Janez Kopac (1)

Naša država se u regionu nalazi na samom dnu kada je riječ o poštivanju pravila direktiva EZ-a. U intervjuu za Fokus.ba prvi čovjek Energetske zajednice govorio je o inicijativama o kojima je razgovarao sa bh. zvaničnicima

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, održao je krajem maja niz susreta sa kjučnim zvaničnicima BiH u oblasti energetike, kako bi im ukazao na obaveze naše države prema Energetskoj zajednici.

Razgovarao: A. DUČIĆ

Naime, naša država se u regionu nalazi na samom dnu kada je riječ o poštivanju pravila direktiva EZ-a. U intervjuu za Fokus.ba prvi čovjek Energetske zajednice govorio je o inicijativama o kojima je razgovarao sa bh. zvaničnicima.

Fokus.ba: Početkom godine, Energetska zajednica uvela je sankcije protiv Bosne i Hercegovine zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju pravila i direktiva. Prema Odluci Vijeća ministara Energetske zajednice, BiH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta i izvršenja odluka u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu ne eliminira dotična kršenja. Ovih dana bili ste u BiH i imali ste pojedinačne sastanke sa ključnim zvaničnicima u energetskom sektoru BiH. Ima li naznaka da BiH konačno počinje ispunjavati svoje obaveze?

Kopač: Postoji indikacije, ali prije nego što se zaista uvjerim u to, radije bih vidio konkretne korake. Indikacije smo već vidjeli mnogo puta u prošlosti.

Fokus.ba: Šta je to konkretno gdje postoji optimizam, u smislu da se zastoj može riješiti?

Kopač: Ništa konkretno. Vjerujem da sve zainteresirane strane shvaćaju da dekarbonizacija dolazi kao ogroman izazov, ali Bosna i Hercegovina je sa reformama energetskog sektora duboko u prošlosti, koja je odgođena već desetak godina.

Fokus.ba: Čak je i član predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao da će riješiti pitanja električne energije i plina na državnom nivou. Pušu li i drugi vjetrovi sada, ako uzmemo u obzir da su zvaničnici RS-a do sada blokirali procese na državnom nivou?

Kopač: Ne bih bio kategoričan da su zvaničnici RS-a blokirali procese na državnom nivou. Za svaki spor potrebna su dvije strane, a ovdje imamo oba entiteta.

Fokus.ba: Šta tačno Energetska zajednica zahtijeva od BiH kada je u pitanju dekarbonizacija?

Kopač: Ukidanje feed-in tarifa, uvođenje podrške obnovljivih izvora zasnovanih na aukcijama, omogućavanje građanima da postanu potrošači, određivanje cijena ugljenika u proizvodnji uglja, postupno ukidanje uglja, kraj novih investicija u proizvodnju uglja, usvajanje programa za regije uglja u tranziciji, bolje zakonodavstvo koje omogućava masovne mjere energetske efikasnosti, ukidanje ilegalne državne pomoći rudnicima uglja itd.

Fokus.ba: Šta je sa projektom Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Kao što je poznato, savezne vlasti započele su ovaj projekat uprkos upozorenjima Energetske zajednice i EU. Imali ste sastanak i sa predstavnicima federalnog ministarstva i Elektroprivrede BiH, da li se o tome razgovaralo?

Kopač: Razgovaralo se i o tome. Gospodin Andelija je vrlo mudar čovjek koji je svjestan svih rizika povezanih s tim projektom. Vjerujem da će se ponašati na odgovarajući način da upravlja brodom kroz tu oluju.