reakcije

Janjić: Da bude veći Rus od Rusa, možda godi Dodiku, ali neće goditi Srbima

dusan janjic ss

Milorad Dodik je sada Srbe definitivno vratio na poziciju loših momaka, kakvim ih je Zapad vidio devedesetih godina, kaže Janjić

Deveti januar posljednjih godina je problem, ali ovoga puta neumjesna policijska parada, te dodjela ordena Vladimiru Putinu predstavljaju nešto neprimjereno, za što se može reći – i ako je od Dodika, previše je, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić komentirajući obilježavanje neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu.

“To jeste dio RS, ali je odnos morao biti drugačiji zbog žrtava Sarajeva. Srpskih, ali i drugih žrtava. Sarajevo je sinonim u svijetu. Napraviti takav skandal vojno-policijskom paradom i svime što se izgovaralo apsolutno nije primjereno”, kazao je Janjić.

Dodjela ordena ruskom predsjedniku Putinu zgrozila je svijet. Janjić vjeruje da je takva odluka inicirana Dodikovim emocijama, ali mnogo više zahtjevom Moskve.

“To liči na Peskova i Lavrova, jer Putinu sada treba bilo kakav orden. Šta bi Sloba Milošević dao 1999. da mu je bilo ko poslao neki orden?! Ipak, ovaj orden je mnogo više od ordena. Usred rata u Ukrajini i stradanja civila to nije samo prst u oko cijeloj međunarodnoj zajednici. Čak i Kina, koja taktizira u osudama, prije dva mjeseca skrenula je pažnju Putinu da što prije zaustavi rat. Da bude veći Rus od Rusa, možda godi Dodiku, ali neće goditi Srbima”, naglasio je Janjić.

Dodatni pritisak na Srbiju

Milorad Dodik sada je Srbe definitivno vratio na poziciju loših momaka, kakvim ih je Zapad vidio devedesetih godina, dodao je Janjić.

“Napravio je i dodatni pritisak na Srbiju. Jer se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću više neće tolerisati poluodgovori. Jasne odgovore morat će dati najprije višem savjetniku Stejt departmenta Dereku Chollet, koji u četvrtak dolazi u Beograd.”

“Vrlo loš i neprijatan trenutak, s obzirom na zaoštravanje odnosa na Kosovu, stalno guranje Srbe od političara u prve redove žrtvovanja. Mislim da je Dodik prešao svaku crtu i da više ne vrijedi apelovati ni na šta”, istakao je Janjić.

Uprkos oštroj reakciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pa i upozorenjima visokog predstavnika, Janjić ne očekuje konkretne poteze međunarodnih predstavnika nakon što je Dodik pokazao ne samo da je uz Putina već i da ga smatra osobom koju treba odlikovati za ono što radi.

Janjić smatra da su svojim nečinjenjem SAD i visoki predstavnik Dodika ohrabrili da nastavi s destabilizacijom zapadnog Balkana.