Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan će dodijeliti 185.000 KM Regionalnom uredu UNHCR-a u Sarajevu

unhcr11111

Vlada Japana dodijelit će urgentnu grant pomoć u iznosu oko 185.000 KM Regionalnom uredu UNHCR-a u Sarajevu za pripravnost u slučaju masovnog priliva izbjeglica i migranata u zemlje zapadnog Balkana.

Vlada Japana odlučila je da izdvoji 3.424.372 KM UNHCR-u, IOM-u i IFRC-u, s ciljem osiguranja sredstava za poboljšanje uvjeta u prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante, unapređivanje kapaciteta upravljanja granicama, hrane i medicinskih usluga, između ostalih, u Srbiji i Makedoniji.

Nijedna od ove dvije zemlje nije članica Evropske unije, zbog čega nisu obuhvaćene sigurnosnom mrežom EU, a kroz te zemlje prolaze brojne izbjeglice i migranti na putu prema državama članicama EU.

U okviru toga, 185.000 KM će biti osigurano Regionalnom uredu UNHCR-a u Sarajevu koji je nadležan za zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH kroz projekt UNHCR-a pod nazivom “Urgentna grant pomoć za priliv izbjeglica i migranata u Evropi“.

Cilj ovog projekta je poboljšanje uvjeta u prijemnim centrima za izbjeglice i migranate, te pružanje psihološke pomoći putem djelovanja Regionalnog ureda UNHCR-a, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.