Ministarstvo saobraćaja KS

Japanci pomažu u unapređenju javnog prijevoza u KS, stižu i nova vozila

Gras

Preliminarne podatke i analizu japanske konsultanske firme Ministarstvo saobraćaja KS će dobiti u ovoj sedmici, a konačne podatke u oktobru ove godine

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) danas su organizirali seminar na kojem su prezentirane prikupljene informacije o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo te predstavljene pozitivne prakase javnog prijevoza u Japanu.

Informacije su prezentirali konsultatni iz jedne od najpoznatijih japanskih konsultantskih firmi Nippon Koe. Oni su tokom marta i aprila 2019. godine, prema odobrenju japanske vlade i glavnog ureda JICA-e, boravili u Kantonu Sarajevo radi prikupljanja podataka o javnom prijevozu u KS, u sklopu projekta tehničke saradnje za “Razvoj javnog gradskog saobraćaja” s ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta kazao je da je pitanje gradskog prijevoza najozbiljniji problem u KS, te da će Vlada KS istarajati na njegovom rješavanju čim je prije moguće.

– Japanci ovim projektom detektiraju i snimaju stanje koje mi trenutno imamo u našem javnom prijevozu. Nažalost, mi uopće namamao snimku stanja tržišta javnog prijevoza u KS koja je mlađa od 20 godina. Neki podaci, koje mi imamo su iz 1990 godine, apsolutno su nerelevantni u odnosu broj putnika i broj vozila i naselja u KS. Japanci su preuzeli taj dio projekta i njihova preciznost će nam jako puno pomoći – kazao je Šteta.

Preliminarne podatke i analizu japanske konsultanske firme Ministarstvo saobraćaja KS će dobiti u ovoj sedmici, a konačne podatke u oktobru ove godine.

– Međutim, na bazi ovog što je danas prezentovano mi ćemo povući značajan broj koraka, u vidu tarifnog sistema i rasporeda novih linija. Japanci su detektovali dosta stvari koje mi kao građani svi znamo i vidimo, međutim detketovali su i jako puno problema u nepopunjavanju redoslijeda vožnji. Mi ćemo na taj način doći do racionalizacije linija, da određena putovanja skratimo kroz alternativne pravce – kazao je Šteta.

Ministar je najavio da će Vlada KS ovih dana zvanično objaviti teneder za nabavku 25 novih trolebusa, a u narednih mjesec dana će objaviti tender za rekonstrukciju kompletne tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora u dužini 26 km, u oba smjera. Također, je najavio da slijedi nabavka novih minibusa za GRAS, a krajem godine očekuje se raspisivanje javnog poziva i za nabavku novih tramvaja.

– Sredstava imamo obezbijeđena, međutim mi nemao podlogu. Ovo šta radimo s Japancima je podloga da mi u međuvremenu dok čekamo vozila možemo riještiti raspored linija, koji je neadekvatan i nefunkcionalan – kazao je Šteta.

Vlada Japana je u aprilu 1998. godine donirala KJKP GRAS d.o.o Sarajevo 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove. Ukupna vrijednost te donacije je iznosila 12,5 miliona dolara i ta donacija predstavlja najveću bespovratnu investivciju u razvoju javnog prijevoza u posjelijeratnom Sarajevo. Također u više navrata su donirani rezervni dijelovi za održavanje doniranih vozila.