BiH

Generalni direktor EP BiH

Jašarević očekuje da poslanici donesu odluke u vezi s izgradnjom Bloka 7 u Tuzli

28/02/2019

Poslanici se trebaju očitovati, između ostalog, o odlukama o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević očekuje da će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poslanici donijeti sve potrebne odluke u vezi projekta izgradnje Bloka 7- 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Tim povodom za Fenu je prokomentirao intervencije Sekretarijata Energetske zajednice, koji je istakao da je BiH prihvatila tehničku pomoć Sekretarijata da se izvrši još jednom provjera da li se radi o dozvoljenoj državnoj pomoći.

Prema raspoloživim informacijama, Jašarević ističe da je Bosna i Hercegovina pristala na tehničku pomoć da se još jednom i provjeri da li se radi o dozvoljenoj državnoj pomoći.

– Ukoliko bude dosadašnji stav Agencije za državnu pomoć da je ova pomoć dozvoljena državna pomoć, onda ostaje postojeća cijena garancije koju će dati Federacija. Ako se pokaže da ipak nije dozvoljeno, onda će biti određena nova cijena, što bi značilo da bi, umjesto 7.000.000 eura koliko ćemo platiti po dosadašnjem Pravilniku, platiti 21.000.000 eura – kazao je Jašarević.

Pojašnjava da se Bosni i Hercegovini ne može desiti ništa drugo izuzev da plati dodatnih 14.000.000. eura.

– Novac će ići u budžet Federacije kome itekako treba novac iz različitih izvora, tako da smo u odličnoj situaciji da na današnjoj sjednici Predstavničkog doma donesemo konačne odluke i da idemo prema Energetskoj zajednici, odnosno u izgradnju Bloka i da dobijemo zamjenski blok u Termoelektrani Tuzla. Paralelno s tim trebamo raditi na pripremi izgradnje ovakvog jednog bloka u Termoelektrani Kakanj – dodao Jašarević, koji prisustvuje sjednici Predstavničkog doma Paralmenta FBiH.

Poslanici se trebaju očitovati, između ostalog, o odlukama o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Na inicijativu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u dnevni red današnje prve redovne sjednice u novom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uvrštena je informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za gradnju bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla, investitora Eelektroprivrede BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.