Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jašareviću i Velagiću dvije i po godine zatvora, Andabak oslobođen

andabak

Sud Bosne i Hercegovine je Muamera Jašarevića i Seada Velagića osudio na ukupno dvije i po godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci za nečovječno postupanje prema dva zatvorenika i mučenje jednog, kao izvršilac i saizvršilac, dok je Velagić kao saizvršilac osuđen na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema dva zatvorenika u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, javlja BIRN-Justice Report.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su ova djela Jašarević i Velagić počinili kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Livno.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i da isti nije počinjen na području Livna, nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistema zlostavljanja.

Na osnovu toga, Jašarević i Andabak su po komandnoj odgovornosti, koju im je stavljalo Tužilaštvo BiH na teret, oslobođen po 17 tačaka optužnice, kao i za pet za što su direktno optuženi. Velagić je oslobođen za dvije tačke optužnice kojima su mu na teret stavljena zlostavljanja dva zatočenika.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je to Tužilaštvo BiH navelo u optužnici.

Prvostepenom presudom oslobođeni su troškova plaćanja postupka. Jašareviću i Velagiću su produžene mjere zabrane a Andabaku ukinute.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.