sud bih

Jasmin Mulahusić pušten na slobodu

jasmin mulahusic

Mulahusića su uhapsili policijski službenici Granične policije BiH prije tri dana

Jasmin Mulahusić, osumnjičen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pušten je na slobodu bez mjera zabrane, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Kako kažu iz Suda BiH, prijedlog za određivanje pritvora je odbijen jer Sud nije utvrdio “postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužilaštva”.

Za BIRN BiH, tužilac Oleg Čavka je kazao da je Sud BiH u rješenju o odbijanju pritvora “zaključio da je riječ o slobodi govora”.

Na današnjem ročištu koje je održano u Sudu BiH, Čavka je zatražio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mulahusić je osumnjičen, prema tužiocu Čavki, da je tokom prošle i ove godine, s namjerom da izazove nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost građana Bosne i Hercegovine, s više Facebook profila objavljivao sadržaj koji je izazivao ovakav vid mržnje.

Mulahusić je pod istragom Tužilaštva jer je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Mulahusića su uhapsili policijski službenici Granične policije BiH prije tri dana.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da se Mulahusić dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine izvještavala.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji ‘Al-Kaida’ i drugim terorističkim organizacijama”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.
Kako se navodi u ranijem saopćenju, riječ je o “vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH”.

Na današnjem ročištu Čavka je kazao da će u narednom periodu Tužilaštvo raditi na provjeri ovih veza, koje Odbrana spori.

Tužilaštvo BiH može u zakonskom roku uložiti žalbu na ovu odluku Suda.