Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno!

Jasmina Selimović nova guvernerka Centralne banke BiH

jasmina selimovic
FOTO: CBBiH
Jasmina Selimović

Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta

Preuzimam dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine, ponosna, jer sam prva žena guverner u modernoj historiji BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi, izjavila je nakon imenovanja na ovu dužnost guverner CBBiH dr. Jasmina Selimović.

Uz zahvalnost članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na prijedlogu i članovima Upravnog vijeća CBBiH na podršci, ona je najavila da će aktivnosti u narednom periodu primarno biti usmjerene na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti institucije i sistema rada.

“Način rada, koji je definiran Zakonom o Centralnoj banci BiH, je jasno propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju nezavisnost i profesionalno djelovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta. СВВіН kao vlasnik RTGS sistema i žiro kliringa će i dalje osiguravati stabilnost platnih sistema i njihovo funkcionisanje. Bankarski sistem BiH je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete. U narednom periodu usmjerićemo posebnu pažnju na povezivanje CBBiH sa centralnim bankama regiona i Evrope”, istakla je Selimović.

Na mandat od šest godina novog guvernera, prvu damu na ovoj dužnosti, danas je izabralo Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). Dr. Selimović je na poziciji guvernera CBBiH zamijenila dr. Senada Softića.

Novoimenovana guvernerka, koja je istovremeno i predsjedavajuća Upravnog vijeća CBBiH, doktor je ekonomskih nauka. Od 2004. godine je angažovana na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za finansije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju.