BiH

TUŽILAŠTVO BIH

Jasna novac za “službena putovanja” zadržavala za sebe, oštetila RAK za 67.000 KM

25/08/2022

Podignuta optužnica za koruptivno djelo u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Jasmine Bureković zv.”Jasna” rođene 1955. godine u Zenici, uposlena u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Optužena se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa Regulatorne agencije za komunikacije, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3750 eura.

U optužnici se navodi da je optužena na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK BiH, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

Na navedeni način, optužena je nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440,00 EUR (67.358,79 KM) kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a BiH, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu Regulatorne agencije za komunikacije BiH već isti zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

Optužena se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo kazneno djelo -Prevara u službi iz članka 222. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.