Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šesta u nizu

Javna debata ‘Pravo na pravdu’ održana u Trebinju

pravo na pravdu trebinje
FOTO: @eubih / Twitter

Grad Trebinje i okolne opštine su suočeni s problemom netransparentnih javnih nabavki. Jedan od slučajeva o kojemu se govorilo tokom javne debate “Pravo na pravdu u Trebinju” bila je izgradnja nove bolnice na nekadašnjem poljoprivrednom zemljištu čija je namjena promijenjena

 Šesta u nizu javna debata “Pravo na pravdu” na lokalnom nivou, koju organizuje Evropska unija u Bosni i Hercegovini, održana je danas u Trebinju, gdje su predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, medija, aktivisti i građani imali priliku diskutovati o relevantnim pitanjima u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU.

Fokus debate je bio na transparentnosti pravosudnih institucija, procesuiranju korupcije i na reakcijama pravosuđa na prijave o nepravilnostima lokalnih izvršnih vlasti, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Drino Galičić, pravni savjetnik u Odjelu za vladavinu prava u Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini, kazao je da javna debata ‘Pravo na pravdu’ daje priliku građanima i institucijama vlasti da u jednom konstruktivnom dijalogu i argumentovanoj raspravi dođu do saznanja kako da poboljšaju trenutne prakse u provođenju zakona.

– Vrlo dobro znamo koji su izazovi pred Bosnom i Hercegovinom kako bi napravila sljedeće korake u procesu integracije u Evropsku uniju, a napredak i uspjeh se mjere vidljivim i opipljivim rezultatima u procesuiranju korupcije, organizovanog kriminala i svih oblika teških zloupotreba, kriminala na svim nivoima, prvenstveno u onim oblastima koje su od ključnog značaja za građane. Nije cilj samo usvojiti određene zakone, bitnije je kako se doneseni zakoni provode na terenu – rekao je Galičić.

Transparency International u BiH i BIRN u BiH su podsjetili kako se u posljednje tri godine broj prijava slučajeva korupcije u Trebinju smanjio sa 13 u 2020. godini na devet u 2021. godini i ostao na istom nivou. Broj riješenih slučajeva korupcije također je oscilirao, s osam u 2020. i 2022., te blagim padom na šest u 2021. godini.

Pravosuđe je politički zarobljeno

Neriješene prijave slučajeva korupcije postupno su se smanjivale s pet u 2020. i 3 u 2021. na nula u 2022., što sugerira poboljšanje u obradi slučajeva.

– Nažalost na nivou cijele Bosne i Hercegovine rezultati pokazuju da iz godine u godinu opada broj prijava i optužnica što uzrokuje opadanje povjerenja građana u institucije. Pravosuđe je politički zarobljeno i zahtijeva prolazak kroz period transformacije koja podrazumijeva provjeravanje ličnih kompetencija svih nosilaca pravosudnih funkcija, njihovih imovinskih kartona, ali i njihove pozadinske veze i neprimjerene uticaje koji se vrše na pravosuđe – rekao je Damjan Ožegović, viši istraživač/saradnik za pravne poslove u Transparency International u BiH.

Grad Trebinje i okolne opštine su suočeni s problemom netransparentnih javnih nabavki. Jedan od slučajeva o kojemu se govorilo tokom javne debate “Pravo na pravdu u Trebinju” bila je izgradnja nove bolnice na nekadašnjem poljoprivrednom zemljištu čija je namjena promijenjena. Aktivisti iz “Pokreta za restituciju” su govorili o krivičnim prijavama koje su podnijeli zbog prenamjene upotrebe zemljišta, ali i različitim primjerima sumnji u regularnost procesa javnih nabavki.

– Naše udruženje bavi se pitanjem zaštite imovine koja je nepravedno oteta od građana tokom bivšeg političkog sistema, ali i problemima koji se odnose na nedonošenje zakona o restituciji. Što se tiče lokalnih vlasti prisutni su veliki problemi koji se odnose na zloupotrebu položaja, kršenje zakona, i zbog toga je naše udruženje preuzelo inicijativu da zaštiti interese naših članova. Naša borba traje od 2014. godine, a u zadnje tri godine je postala još intenzivnija. Podnijeli smo niz krivičnih prijava i tužbu protiv Vlade Republike Srpske koja je predata Okružnom sudu u Banja Luci. Zakoni se moraju poštovati i shodno tome se nadamo se da će institucije uraditi svoj posao – istakao je predstavnik Upravnog odbora “Pokreta za restituciju“ Srbo Škero.

Čuti glasove građana

Evropska unija u Bosni i Hercegovini je posvećena podršci unapređenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU.

Nakon javnih debata „Pravo na pravdu“ organizovanih u proteklih nekoliko godina u Sarajevu, Ured EU u BiH organizuje niz tematskih događaja na temu vladavine prava u različitim gradovima u BiH.

Nakon Zenice, Bihaća, Livna, Istočnog Sarajeva, Mostara i Trebinja, javne diskusije će biti organizovane u Doboju, Bijeljini i Banjoj Luci. Cilj ovih događaja je čuti glasove građana, izazove s kojima se suočavaju, ali i omogućiti diskusiju sa predstavnicima pravosuđa koji će predstaviti i dobre prakse i govoriti o svom radu.