BiH

sloboda govora

Javna govornica u centru Banjaluke: Stanete i kažete što vas muči

25/04/2021

Govornicu su izradili domaći umjetnici iz ovog grada, a projekt je koštao oko 30.000 maraka

Na Trgu Krajine u Banjaluci postavljena je javna govornica i to u obliku megafona, koji je nekad karakterisao mnogobrojna obraćanja sadašnjeg gradonačelnika Draška Stanivukovića. Svrha ove govornice jeste izražavanje slobode govora u ovom gradu.

Svi oni nezadovoljni građani, ali i oni koji imaju nešto da poruče, od sada će imati mogućnost to da urade na javnoj govornici. Glavna publika i kritičari biće Banjalučani. Uz zvuke udaraljki i ples, na Trgu Krajine postavljena je govornica, koja simbolizuje slobodu govora i otpor negativnim pojavama u društvu.

– Da biste pričali ne trebate se najaviti ni u gradu, ni u Gradskoj upravi, ni bilo gdje, ni kod MUP-a. Stanete i kažete što vas muči, šta imate, šta želite, a uvijek će neko iz Gradske uprave biti ovdje da čuje i da nam prenese kako bismo to popravljali – kazao je Stanivuković.

– Ovaj projekat koji smo svečano otvorili je projekat koji je poklon gradonačelnika našem gradu. Dakle, nije projekat koji je finansiran iz budžeta Gradske uprave – istakla je Milada Šukalo, savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti.

Govornicu su izradili domaći umjetnici iz ovog grada, a projekt je koštao oko 30.000 maraka. Građani Banjaluke su, čini se, pozitivno iznenađeni idejom da će na govornici moći da kažu sve što žele:

To je jedna mogućnost slobode nastupanja građana Banjaluke i svih drugih koji dođu u Banjaluku, koji su ovde putnici namjernici i koji slobodu njeguju više nego bilo šta drugo.

Prelijepo, ja zaista nemam riječi, uzbuđena sam baš, baš se dugo nije desilo ovako nešto lijepo.

Ovo je divno za Banjaluku, da Banjalučani konačno mogu iznijeti svoje mišljenje, da građani svi čuju.

Nakon postavljanja javne govornice, te kratkog obraćanja studenata, srednjoškolaca i osnovaca, uz latino-ritmove zajedno sa gradonačelnikom zaplesali su i Banjalučani koji su se našli na Trgu Krajine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.