mostar

Javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji: Ni centimetar bh. rijeka više neće u cijevi

20220119_2_51796155_72707158_Web

Raspravu u udruženjima vide kao odlučujući trenutak da se vlastima pošalje poruka da nijedan centimetar rijeka nikad više “ne ode u cijevi”

U Mostaru je u toku javna rasprava o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH na kojoj učestvuju predstavnici udruženja koja se već dugo bore za očuvanje rijeka od malih hidroelektrana kao i vlasnici ovih objekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Raspravu u udruženjima vide kao odlučujući trenutak da se vlastima pošalje poruka da nijedan centimetar rijeka nikad više “ne ode u cijevi”.

“Nadam se da će danas preovladati argumenti. Mi ih imamo. Ono što kao čuvari rijeka tražimo je da se uvaže argumenti i da se jednom zauvijek prestane graditi na našim rijekama. Ako se nastavi onako kako se dosad radilo, ubuduće ćemo biti bez rijeka. Smatramo da ovaj zakon mora podrazumijevati zabranu izgradnje ovih objekata ubuduće”, izjavio je Ibrahim Turak iz Udruženja “Pusti me da tečem” iz Konjica.

Borba za spas rijeke Neretvice u Konjicu i dalje traje.

“Jasno smo poručili da nećemo dozvoliti gradnju u našoj općini. Dozvole su nelegalne. Čekamo konačne sudske epiloge i raskide ugovora koji već postoje. Sigurni smo da se neće graditi. Na jednoj rijeci je, podsjećam, bio plan izgraditi 15 mini hidrocentrala. To bi bila potpuna devastacija”, dodao je Turak.