Ministarstvo pravde RS

Javna rasprava zbog “zakona o kleveti” u maju: “Stav novinara je jasan”

kriminalizacija klevete rs javna rasprava
Foto: Ministarstvo pravde RS/ Gerila.info

Siniša Vukelić predsjednik Kluba novinara Banjaluka kaže da je nejasno zašto se toliko žurilo sa usvajanjem nacrta kada se ovoliko čeka na javnu raspravu

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske potvrdili su danas da će javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna krivičnog zakonika Republike Srpske biti održana u maju. Mjesec dana od usvajanja nacrta ističe 23. aprila. Rok za raspravu je dva mjeseca, piše Gerila.info.

“Ministarstvo pravde Republike Srpske još nije održalo javnu raspravu po usvojenom Nacrtu jer se trenutno razmatraju pristigle pismene primjedbe, sugestije i prijedlozi, a ista se planira održati u maju mjesecu“, navode u odgovoru za Gerila info iz ovog ministarstva. Takođe, napominju, javnost će o mjestu i tačnom terminu javne rasprave biti obaviještena putem jednih dnevnih novina a obavještenje će biti objavljeno i na sajtu ministarstva najmanje sedam dana prije rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske je i pored velikog protivljenja medijske zajednice, novinara, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice usvojila Nacrt zakona 23. marta ove godine. Nacrtom se kriminalizuju kleveta i uvreda uz uvođenje drakonskih kazni. Primjedbe na nacrt imali su i pravni stručnjaci u Republici Srpskoj.

Da nacrt ima nedostataka priznali su i poslanici vladajuće koalicije kao i predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković ali je nacrt ipak dobio potrebnu podršku. Na usvajanju nacrta insistirao je Milorad Dodik, koji je nakon opštih izbora prošle godine, odlukom Centralne izborne komisije BiH, proglašen za predsjednika Republike Srpske.

Siniša Vukelić predsjednik Kluba novinara Banjaluka kaže da je nejasno zašto se toliko žurilo sa usvajanjem nacrta kada se ovoliko čeka na javnu raspravu.

“Stav novinarske zajednice je jasan. Mi ćemo otići na javnu raspravu ali ćemo insistirati na povlačenju cjelokupnog nacrta ili svih dijelova koji se tiču klevete i uvrede“, rekao je Vukelić.

U Transparency internationalu Bosne i Hercegovine naglašavaju da je bitno pojaviti se na javnoj raspravi i ponoviti sve primjedbe.

“Dosadašnja iskustva sa javnim raspravama u Republici Srpskoj pokazuju da one, na žalost, budu održane kako bi se ispoštovao zakon ali da predlagač rijetko prihvata sugestije i primjedbe“, kaže Ivana Korajlić izvršna direktorica Transparency international BiH.

Ona kaže i da su sve primjedbe sa različitih strana i do sada jasno i argumentovano iznesene ali da one nisu bile dovoljne da bi predlagač odustao od izmjena zakona.