Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz snažnu podršku OSCE-a

Javne nabavke i korupcija: Ured za borbu protiv korupcije KS predstavio novi registar

1O6A5134

Nova baza podataka javnih nabavki će pospiješiti tranparentnost i dovesti do otkrivanja neregularnosti, kazala je Kavalec. Kafedžić: Sada sve možemo pomno pratiti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavili su danas Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu.

Piše: A. DUČIĆ

Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku Uredu za borbu protiv korupcije u izradi ovog registra kao još jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u KS i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije.
Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec izrazila je punu podršku aktivnostima Ureda kazavši da je bio značajan partner, ali i primjer za druge institucije u BiH u radu na polju borbe protiv korupcije.

– Mi ćemo ostati posvećeni radu Ureda koji je razvio nekoliko baza podataka u interesu javnosti radi transparentnosti i u cilju uspostavljanja integriteta u javnom sektoru. Nova baza podataka javnih nabavki će pospiješiti tranparentnost u ovoj oblasti i dovesti do otkrivanja neregularnosti. Javne nabavke su veoma podložne korupciji. U 2020. samo u Kantonu Sarajevo bilo je 10.000 javnih nabavki. A posebno je nedovoljni nadzor u vremenu pandemije otvorio prostor za koruptivne radnje – kazala je Kavalec.

Također, OSCE je donirao potrebnu opremu Uredu radi digitalizacije baze javnih podataka. Kavalec je poručil da je ovo jaka poruka vlastima o tome da borba prptiv korupcije ima nedvosmislenu podršku međunarodne zajednice.
Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. rekla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, a koji je novac građana.

– Korupcija podriva povjerenje građana u institucije, ali i samu demokratiju. Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a predstavlja i jedan od 14 prioriteta EU da bi BiH postala kandidat – naglasila je švedska ambasadorica.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić rekao je da je ovaj ured uz pomoć OSCE-a razvio najjači informacioni sistem u regiji kada je riječ o bazi podataka javnih nabavki. Do sada je razvio sedam registara, među kojima su registri o imovini, imenovanih lica, zaposlenih u javnom sektoru, transfera, poticaja u poljoprivredi, poticaja privredi…

On je rekao da je blizu 5.000 javnih nabavki realizirano u ovoj godini.

– Kroz javne nabavke se uzme najviše novca i u ovoj oblasti je najveći stepen korupcije. U registru se mogu vidjeti da li su institucije vršile istraživanje tržišta, koliko su poništili javnih nabnavki, koje institucije najčešće idu u javne nabavke, da li su sačinjavale anekse ugovora, kolike su prosječne vrijednosti, kakve su vrste ugovora, postupaka i sl. Npr. u 2021. dominira Zavod zdravstvenog osiguranja KS kad je riječ o javnim nabavkama. U 2021. isto tako dominiraju direktni sporazumi. 1504 poslovna subjekta rade sa vlastima KS. Putem ovog registra može se ustanoviti koja su to lica i da li se mogu povezati sa političkim stranakama – rekao je Kafedžić.

 

On je kazao da je ovo prvi put da putem javnih mehanizama kao što je registar s mnogo alata za analitiku, u potpunosti mogu biti osvjetljeni mračni prostori u javnim nabavkama.

– Kada Ured utvrdi nepravilnosti, izvrši analizu, a onda idemo prema Agenciji za javne nabavke koja može izvršiti prekršajnesankcije, a ako je riječ o krivičnom djelu idemo prema nadležnoj policijskoj upravi kao i Tužilaštvu KS. Vremenom ćemo dobiti informaciije koje su političke partije najviše kroz vlast radile s KS u segmentu janvih nabavki, pratit ćemo i dodjele transfera nevladinim organizacijama i sl. Prije nekoliko dan utvrdili smo da postoje indicije u osnovnom i srednjem obrazovanju u smislu da je kršen zakon o javnim nabavkama. To je sada u fazi provjere, kada to završimo izaći ćemo u javnost. Ovo je poruka svima koji realiziraju javne nabavke i ugovornim firmama da ih pomno pratimo – poručio je Kafedžić.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije najavio je i redovno javno obavljivanje izvještaja o korupciji. On istaknuo da Ured kroz nekoliko registara može ustanoviti očite elemente političke korupcije odnosno povezanosti političkih partija sa firmama koje uzimaju javni novac.