Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Javni emiteri prostor daju političarima koji su na vlasti

29/03/2018

Prema monitoringu tri javna servisa urađenom u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine javni emiteri nisu zadovoljili standarde profesionalizma, rečeno je to danas na konferenciji „Analiza centralnih dnevnika tri javna servisa emitiranih u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2016. godine“ održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su govorili direktor Kolacije „Pod lupom“ Dario Jovanović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i medijski ekspert Mehmed Halilović.

Predmet ovog istraživanja bili su medijski prilozi u centralnim informativnim emisijama tri javna radio-televizijska servisa u Bosni i Hercegovini: BHT, FTV i RTRS. Predmet istraživanja su izjave političkih subjekata na javnim servisima BiH, s ciljem da se utvrdi koliko su pažnje mediji posvetili informisanju za lokalne izbore.

Dario Jovanović istakao je da je ovaj monitoring rađen s ciljem ukazivanja na značaj objektivnog izvještavanja.

Rezultate analize centralnih dnevnika javnih servisa u BiH, emitiranih tokom Lokalnih izbora 2016. predstavila je Borka Rudić.

Rudić je između ostalog istakla da su pregledana 63 dnevnika i 11 političkih kandidata u periodu od 18. septembra do 9. oktobra 2016. godine na tri javna servisa, a ukupno je analizirano 697 priloga.

Rudić je prezentirala brojčanu statistiku prisutnosti kandidata prema kojoj je primjetno da veću zastupljenost imaju kandidati koji su na vlasti.

Tako je u toku monitorisanog perioda, u izvještavanju tri javna servisa u BIH, najviše prostora RTRS posvetio izvještavanju o Miloradu Dodiku – 32min i 46s. Kada su u pitanju lideri druge dvije velike političke partije u BiH, o Bakiru Izetbegoviću RTRS uopšte nije izvještavao, dok je Dragan Čović bio zastupljen u 31 sekundi sadržaja.

Na FTV je, u istom periodu, zabilježeno pojavljivanje Milorada Dodika u 7min i 15s, zatim Bakira Izetbegovića u sadržajima trajanja 5min i 12s, dok je Dragan Čović bio prisutan u 1min 58s programa.

U programu BHT-a zabilježena je najveća ujednačenost u zastupljenosti tri navedena političara: Bakir Izetbegović se pojavljivao u 1min 55 s; Dragan Čović u 1min 40s; a Milorad Dodik u 1min 52s.

Kako je istaknuto, ova analiza je pokazala da su javni servisi prvenstveno davali prostor onim političkim subjektima koji su u vlasti, funkcionerima stranaka. Također je naglašeno da su ovi mediji rijetko rijetko imali neutralan tj. profesionalan odnos prema političkim subjektima, više je bio ili pozitivan ili negativan.

Halilović je skrenuo pažnju da iako je bila riječ o Lokalnim izborima da su oni pali u drugi plan. On je, govoreći zašto se ova analiza predstavlja dvije godine nakon lokalnih izbora, rekao da je to zato što je izborna godina, pa iako nije bio baš uvjeren u tu mogućnost skrenuo je pažnju javnim emiterima da isprave svoj odnos prema javnosti i apelovao na profesionalno ujednačeno i nepristrasno izvještavanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.