Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protiv medijskog mraka

Javni protest BH novinara: Dodik prijeti novinarima i naziva ih “spodobama”

bh novinari (1)

“Evidentno je da Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura”, navodi se u saopćenju

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši Vukeliću, članu UO BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih “spodobama“.

– Na press konferenciji održanoj danas u Banjoj Luci, Milorad Dodik je na neprimjeren i prijeteći način komentarisao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS, te najavio rigorozne mjere protiv NVO sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima – navode BH novinari u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navode, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako “SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD”, te najavio da će RS preuzeti istu terminologiju i da će “umjesto SAD pisati RS“.

Istovremeno, naglasio je da zakon u pripremi podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja NVO sektora.

U vezi s tim, Upravni odbor BH novinara upozorava da ovakve najave predsjednika RS predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

– Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritikovale najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se kleveta nastoji kriminalizirati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Milorad Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u RS, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima – navodi se.

U saopćenju se nadalje podsjeća kako je, govoreći o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koje se odnose na kriminalizaciju klevete, predsjednik RS izjavio da ‘postoje pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili’ i pitao ‘gdje su bili ti slobodni novinari’ kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

– Evidentno je da Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara još jednom poziva cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti Republici Srpskoj.