Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javno predavanje Nuket Yetis na IUS

IUS

U okviru implementacije Horizont2020 projekta Sistematska akcija za rodnu ravnopravnost, Internacionalni univerzitet u Sarajevu organizuje javno predavanje specijalne gošće, Prof. dr. Nüket Yetiş, koja se u svojoj karijeri istakla kao liderka u visokom obrazovanju.

Strategija Evropa 2020 postavlja za cilj “poboljšanje uslova za inovacije, istraživanja i razvoj”, fokusirajući se na povećanje ukupnog javnog i privatnog ulaganja u istraživanje i razvoj na 3% BDP-a do 2020. godine.

Ukupni tekući troškovi za istraživanja i razvoj u BiH iznose 0,3% BDP-a (UNESCO).

Kako nastaviti i premostiti jaz?
Koje indikatore treba istražiti?
Želite li da pitate lidera koji ima odgovore?

Prof. dr. Nüket Yetiş je bila predsjednica TÜBİTAK-a u periodu od januara 2004. do augusta 2011. godine. Tokom svog mandata inicirala je rekonstrukciju koja je dovela do višestrukog povećanja finansijske podrške i usluga koje TÜBİTAK pruža turskom istraživačkom području. Ova rekonstrukcija je jedan od osnovnih uzroka eksponencijalnog porasta glavnih parametara razvoja nauke i tehnologije u Turskoj.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu ima čast pozvati Vas na javno predavanje uvažene prof. dr. Yetiş:

Rodna neravnopravnost u visokom obrazovanju i nauci: Globalna perspektiva

Profesor dr. Yetiş će na ovom predavanju istražiti odnos između (a) održivog rasta i konkurencije u nauci/tehnologiji/inovacijama i (b) rodnog pariteta.

Predavanje će se održati na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu 28. marta 2018. godine u 11sati u Glavnom amfiteatru (A zgrada) Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.