Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

Je li Vlada FBiH svima na raspolaganju: Nekoliko gradova je na pragu katastrofe!

novalic_maska_ptsc

Manje sredine u BiH nemaju još uvijek sredstva za borbu protiv pandemije COVID-19. Umjesto pomoći, iz Sarajeva im često stižu kritike da su neradnici

U trenutku dok se BiH suočava sa porastom broja registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom bolnice u manjim gradovima nemaju apsolutno nikakve resurse za borbu protiv pandemije, piše Žurnal.info.

U pojedinim bolnicama nema ni maski ni testova, a respiratori su misaone imenice. Cijeli Kanton 10 ima samo 20 zaštitnih odijela! Goražde nema testova a ima zabilježene zaraze! Bihać nema ni testove ni aparat za testiranje…

Odgovorni gase požar najavama da su naručene stotine hiljada testova, ali se uglavnom govori o Sarajevu i testovima i opremi koji su osigurani zahvaljujući privatnim kanalima i poznanstvima sa šeicima i uticajnim državnicima:
– I lično sam se angažovala, a privatno, tako da bih već danas mogla dobiti određenu količinu testova. Uspjela sam u ovom haosu kupiti još šest aparata – pohvalit će se generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Dobro kotira i u Federalnoj vladi:

– Kupili smo uz dozvolu Vlade FBiH, CT aparat koji će biti instaliran na Podhrastovima, gdje je naš izolatorij.

Opremaju se izolatoriji, rezervni prostori, nabavlja oprema:

– To je još jedan ogroman uspjeh a sve zahvaljujući mjerama koje je Vlada Federacije BiH omogućila.

No je li Vlada Federacije na raspolaganju baš svim kantonima jednako?

PORUKA KANTONIMA

Radite! – omiljena je pouka ovdašnjih autoriteta.

Radite svoj posao i nemojte kukati – poručit će direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović u Bihać, ignorišući činjenicu da njene kolege baš i nemaju jednak pristup izvorima moći.

Zar niste u stanju da zbrinete jednog pacijenta? – pitat će direktorica Izetbegović.

Radite, nemojte kukati – dopalo mu se pa će ponoviti za direktoricom premijer Federacije BiH Fadil Novalić u Zenicu. Ali sa čime da rade?
Uzmite od kulture i ekologije, imate milione tamo, kritikovat će premijer Novalić premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirzu Ganića zbog traženja sredstava Federalne vlade.

Federalna vlada odobrila je 21 milion KM za borbu protiv COVID-19.

JU Kantonalna bolnica Zenica do sada nije dobila ništa od Federalne vlade. Ze-do kanton treći je po broju stanovnika i značajno doprinosi punjenju budžeta, upozorava premijer Ganić. Od 21 milion za kantone, općine i gradove, 9,8 miliona ići će kantonima. Iz Zeničko-dobojskog kantona Vladi je poslana specifikacija koja iznosi 2,5 miliona KM:
– Koji će nam iznos biti odobren ostaje da vidimo – kaže Ganić.

Za sada znaju da će im od najavljene milionske donacije BH Telecoma biti odobreno 200 hiljada KM.

APEL IZ GORAŽDA

Sve najave koje ovih dana dolaze od donatora ovim ljudima ulijevaju nadu ali njima pomoć treba – odmah!
– Nemamo testova, nemamo respiratora, nemamo medicinske opreme – kaže za Žurnal gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović!

Od 17 testova koliko je urađeno u Goraždu – čak četiri su bila pozitivna. Visok prosjek, priznat ćemo. Šta bi tek bilo da je testiranih više?

– Mi više ne znamo ni ko je s kim bio u kontaktu, trebali smo raditi mnogo više testova, ali ih nemamo! Možda sam i ja pozitivan, možda neko od mojih saradnika, jer su dvije službenice u bliskom srodstvu sa oboljelima. Nama je svaka sekunda bitna, treba nam pomoć odmah!

Ramović je prije nekoliko dana pomoć tražio od mnogih – na više od 50 adresa poslao je apel da se pomogne Goraždu:

“Pišem vam iz Grada Goražda, sa istoka BiH. Budući da nemamo nijedan test za koronavirus, ovim putem vam upućujem apel da u skladu sa mogućnostima pomognete građane grada Goražda, te pošaljete određeni broj testova, maski, respiratora i dezinfekcionih sredstava”.

Samo je pismo poslano Aleksandru Vučiću izazvalo reakciju, i to negativnu. Premijerka BPK-a Aida Obuća ocijenila je apel “ishitrenim” u trenutku kada se i Srbija suočava sa krizom uzrokovanom pandemijom:

– Ovaj kanton ima podršku od države BiH, reći će hladno premijerke kantona u kojem su zabilježeni prvi slučajevi zaraženih a koji pritom još uvijek skoro uopće nema resurse i opremu za detekciju i borbu protiv pandemije.

Bez suosjećanja za Livno

Nije, naravno, posao menadžmenta KCUS-a da nabavlja opremu za druge bolnice. Ali jeste Federalne vlade i Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

– Zbog alarmantnog stanja u Gradu Livno, u kojem se nalazi i županijska bolnica, molimo vas da pomognete našoj bolnici na način na koji vaše mogućnosti dozvoljavaju (zaštitne maske, dezinficijensi, zaštitna odijela, respiratori) – praktično mole iz livanjske bolnice.

U cijelom kantonu imaju samo 20 zaštitnih odijela i 10 zaštitnih naočala, a maski nema uopće:

– Nama ništa drugo nije preostalo nego da se u ovim teškim vremenima za svakog stanovnika BiH i svijeta obraćamo ovako i molimo da nas se shvati ozbiljno. Bolnica nema apsolutno nikakve uvjete da bi se iole odbranila od korona virusa, a da ne govorimo da ga dočeka spremno i na nogama. Slijedi katastrofa ako se ne pomogne zdravstvu – na ovu strašnu poruku nije bilo javnog očitovanja federalnih vlasti.