Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alarm za uzbunu

Jedan “artikl” se naglo povećao u pošiljkama koje u BiH stižu iz inostranstva

posiljke2

Ono što je najinteresantnije jeste da i pored otkrivanja ovih pošiljki niko nije uhapšen

BiH ima samo jedno vozilo koje je specijalizovano da kontroliše poštanske pošiljke, a kojima se u BiH sve više šalju narkotici, saznaje Srpskainfo.

Jedino takvo vozilo je u vlasništvu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Koliko je značajno ovo vozilo govori informacija da je prilikom nedavne detaljne kontrole poštanskih pošiljki pristigle iz inostranstva otkriveno oko tri kilograma kokaina, opijuma i drugih opijata koji su bili dio pošiljke s adresom u BiH.

Ono što je najinteresantnije jeste da i pored otkrivanja ovih pošiljki niko nije uhapšen.

Izvor Srpskainfo blizak bezbjednosnim agencijama u BiH otkriva da je broj sumnjivih pošiljki koje najčešće dolaze brzom poštom povećan nakon što je na nivou BiH donesena odluka da se oporezuju pošiljke od 300 maraka i vrijednije.

– Broj sumnjivih pošiljki povećan je nekoliko puta, jer su ranije i dileri bili mnogo oprezniji obzirom da su morali prijavljivati gotovo svaku pošiljku koja bi stizala u BiH. Nažalost, ovakve stvari prvo iskoriste kriminalci, ali zato bi institucije morale adekvatnije reagovati na ovu pošast, a ne samo jedno vozilo imati za te stvari – objasnio je izvor Srpskainfo.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, ranije je izjavio da su službenici UIO prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki u nekoliko odvojenih akcija oduzeli veću količinu narkotika, odnosno kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amfetamin.

– Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki od strane carinskih službenika primjećena je pošiljka sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičko lice. U saradnji s Graničnom policijom BiH prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži kilogram kokaina, heroina, THC-a i opijuma sa primjesama drugih opijata. O tome je Granična policija BiH obavijestila Tužilaštvo BiH- naveo je Kovačević.

Takođe, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom carinski službenik je primjetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka. U saradnji s Graničnom policijom BiH aerodroma Sarajevo izvršeno je testiranje pošiljke i za nju se, uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje narkotika, utvrdilo da se radi o kilogram i po kokaina sa primjesama drugih opijata.

U još jednom slučaju prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta primjećena je pošiljka sa 270 tableta amfetamina, deklarisana na ime stranog državljanina sa inicijalima B.K.

Podsjetimo, na graničnim prelazima u BiH tokom prošle godine zaplijenjeno je više od 200 kilograma različitih vrsta narkotika čija se vrijednost na narko tržištu procjenjuje na desetine miliona maraka.

U odvojenim akcijama, najviše je zaplijenjeno marihuane – oko 211 kilograma. Od ostalih nedozvoljenih narkotičkih sredstava na granici su „skinuti“ kokain, ekstazi, spid, opijum, hašiš, amfetamini i druge zakonom zabranjene supstance.

Rekordna zapljena

Pripadnici Granične policije BiH u decembru prošle godine zaplijenili su oko 200 kilograma genetski modifikovane marihuane – skanka, u graničnom pojasu na području Bileće.

Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R.B. (40), M.K. (40), M.K. (41) i N.V. (35), državljani Crne Gore. Skank je otkriven na više mjesta u „mercedesu“ bh. registarskih tablica, dok su dva vozila crnogorskih registarskih oznaka bila prethodnica, odnosno imala su ulogu “čistača“.