“Jedan obrok dnevno” za 182 korisnika

jedan pobrok dnevno

Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus prjektom «Jedan obrok dnevno» osigurao je ishranu za 182 korisnika na području Srebrenice, Bratunca, Gračanice i Doboj Istoka. Ova domaća nevladina humanitarna organizacija projekat realizira od juna 2017. godine. S namjerom da osigura kontinuitet dopremanja hrane postojećim korinsicima, ali i da ga proširi na sve one kojima je pomoć potrebna, MFS – EMMAUS je poreknuo novu humanitarnu akciju prikupljanja sredstava i hrane.

Projekat je namijenjen osobama treće životne dobi u stanju socijalne potrebe, bolesnim, iznemoglim osobama koje uglavnom žive same u udaljenim ruralnim područjima te samostalno ne mogu sebi obezbijediti obrok ili doći do javne kuhinje.

Na samom početku projekta bilo je uključeno 10 korisnika sa područja Srebrenice i Bratunca.
Uvidom u realno stanje na terenu, broj korisnika se povećavao tako da sada jedan obrok dnevno prima 99 korisnika na ovom području. Korisnici su odabrani u saradnji sa Centrom za socijalni rad Srebrenica i Općinom Srebrenica a veliku finansijsku podršku projektu dao je Rotari club Srebrenica.

U nastojanju da pomognemo što većem broju ljudi projekat smo proširili i na područje općine Gračanica i Doboj Istok gdje za sada obilazimo 83 korisnika.

“Živim sam, nemam nikog. Dobro mi dođe ova hrana, žena mi je umrla nedavno, kćerke se poudale, teško mi je spremati hranu, nisam navikao. Hvala vam, mnogo mi znači što mi donesete topli obrok”, objašnjava Džemal H. iz Milačevića.

“Mnogo mi znači obrok koji mi donesete. Bolesna sam, ne mogu sebi da spremam. Živim od male invalidnine od nje moram kupovati i lijekove, plaćati režije ne ostane mi ništa. Hvala kad neko misli na sirotinju i bijedu, kazala nam je Mujesira M.