Jedan od najznačajnijih Tuzlaka 20. stoljeća dobio svoju ulicu

BiH

20160205_2_14131276_5191620_Web

U znak sjećanja na zasluge rahmetli doktora Ibre Pašića, danas je u Tuzli, u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), otkrivena ploča sa nazivom ulice ovog ljekara i jednog od najznačajnijih Tuzlaka 20. stoljeća. On je tokom života dao nemjerljiv doprinos razvoju medicine u sjeveroistočnoj Bosni.

Ulica sa njegovim imenom proteže se od UKC-a do Džindić mahale, gdje je 1923. godine dr. Pašić rođen.

U njegovoj bogatoj biografiji navodi se da je pred kraj Drugog svjetskog rata radio u Štabu Šeste armije u Sarajevu, a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1946. godine upisao se na Medicinski fakultet. Poslije druge godine studija bio je uhapšen i odveden na Goli otok, gdje je bio nekoliko mjeseci, a zatim je premješten na fizički rad u tuzlanski Rudnik ˝Kreka˝.

zutla ibro pasic

Čim je poslije nekoliko mjeseci pušten na slobodu, nastavio je studij, a fakultet je završio 1952. godine, kada se vratio u svoj rodni grad. Narednih je godina vršio brojne važne funkcije, objavljivao naučne radove, te je odlikovan raznim ordenima i nagradama.

˝Dr. Ibro Pašić bio je direktor Internog odjeljenja, a kasnije je osnovao Medicinski fakultet, čiji je bio dekan od 1976. do 1982. godine. Također, bio je rektor Univerziteta u Tuzli u dva mandata. Danas ćemo na Medicinskom fakultetu održati okrugli sto o temi ´Prof. dr. Ibro Pašić-vizionar i graditelj zdravstva i visokog obrazovanja´, a ove godine održavamo 40. godišnjicu ove visokoškolske ustanove˝, rekao je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Dr. Fuad Pašić, sin dr. Ibre, danas se zahvalio svima, a posebno inicijatoru, sugrađaninu Savi Iliću i Gradskom vijeću Tuzle, koje je jednoglasno prihvatilo prijedlog o imenu navedene ulice.

˝Ovo je veliki događaj za našu porodicu, a naročito za moju sestru Selmu i mene. Očekivao sam da će se ovo ranije desiti, ali nikad nije kasno. Zahvaljujući našoj majci dr. Zehri, koja se brinula o porodici, otac se mogao toliko posvetiti medicini i istraživačkim radovima. Zbog toga, želim ukazati i na majčin doprinos u njegovim uspjesima˝, rekao je dr. Fuad, koji je krenuo očevim stopama, a kao hepatolog od 1995. godine radi u Kataru.

Dr. Nešad Hotić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, izjavio je da je imao privilegiju raditi sa prof. dr. Ibrom od 1992. do 1995. godine.

˝U tom teškom, ratnom periodu, dr. Ibro, iako je bio u penziji, radio je u ambulanti Crvenog polumjeseca i pomagao je izbjeglicama. Liječio je ljude koji nisu bili u mogućnosti kupiti lijekove i otići ljekaru na pregled. Radeći sa njim u tom periodu, dr. Ibro otvorio mi je mnoge vidike, kako na polju medicine, tako i neke životne˝, prisjetio se dr. Hotić.

Trenutni vršilac dužnosti Klinike za interne bolesti dr. Denijal Tulumović, podsjetio je na riječi svog profesora Ibre.

ibro pasic

˝Sjećam se njegovih predavanja i skoro svakog prikaza slučaja oboljenja. Naročito mi je ostala u sjećanju jedna rečenica sa prvog predavanja, a koja se u ovo virtuelno doba često vrti internetom. Ta rečenica glasi:´ Dobar doktor mora znati kucati na mašini, jahati konja i biti pjesnik´. To me u prvi mah zbunilo, ali od vremena kada sam se zaposlio u Srebrenici, pa do danas, shvatio sam njeno značenje˝, izjavio je dr. Tulumović.

Objašnjavajući simboliku navedenih riječi, dr. Tulumović je rekao da to znači da ˝dobar doktor mora stalno učiti, te u svakom trenutku biti spreman doći do svog pacijenta i imati duše, da uz toplu riječ i blag prijem, pruži maksimalno profesionalnu uslugu bolesniku i njegovoj porodici˝.

Dr. Ibro Pašić 2004. je odlikovan počasnim zvanjem profesora emeritusa, a iste je godine i umro u 81. godini života.