Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan od spornih proizvoda kompanije Mars ipak prisutan na tržištu BiH

mars snickers111

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine priopćila je kako je danas u poslijepodnevnim satima putem kontakt tačke Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (DG SANTE EU RASFF) primila obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen jedan od spornih proizvoda kompanije “Mars Incorporated” koji se ovih dana povlače s tržišta više zemalja Evropske unije, kao i drugih zemalja.

Kako je priopćeno, riječ je o proizvodu “Snickers Multipack” LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača “Mars Nederland B.V.”, Veghel, Holandija.

“Sve podatke kojima raspolaže Agencija je po hitnom postupku dostavila na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i nadležnom inspekcijskom organu prema mjestu sjedišta uvoznika proizvoda iz asortimana “Mars Incorporated” za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u priopćenju.

Agencija za sigurnost hrane BiH potrošačima koji, eventualno posjeduju navedeni lot proizvod preporučuje da iste ne konzumiraju, te da obavijeste najbliže inspekcijsko tijelo.

“Molimo da isto poduzmu i u slučaju da na policama u trgovinama primijete navedene sporne lotove proizvoda”, apeliraju iz Agencije te napominju da se ova obavijest odnosi samo na spomenuti proizvod i oznaku serije/LOT-a.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snickers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima, javljaju agencije.

Drugi proizvodi koji su pogođeni ovim povlačenjem uključuju Milky Way Mini i Miniatures te određene vrste Celebrations kutija. Proizvodi koji su zahvaćeni ovim povlačenjem imaju rokove trajanja od 19. juna 2016. godine do 8. januara 2017. godine.

Američka kompanija nije objavila koliko je čokoladica povučeno s tržišta. Za sada je poznato da su sve sporne čokoladice proizvedene u tvornici koja se nalazi u Holandiji.

Mars je pritužbu o komadićima crvene plastike u čokoladici dobio još 8. januara ove godine, i to u vezi čokoladice Snickers kupljene u Njemačkoj. Nakon te žalbe, u njemačkoj tvornici u Veghelu ustanovljeno je da je riječ o zaštitnom dijelu plastike koji se koristi u proizvodnom procesu.

U odgovoru na upit Agencije za sigurnost hrane BiH, kompanija “Ataco d.o.o. Mostar”, uvoznik proizvoda proizvođača “Mars Incorporated” u Bosnu i Hercegovinu, ustvrdila je kako u našoj zemlji nisu prisutni sporni proizvodi tog proizvođača.

“U odgovoru ovaj uvoznik tvrdi da sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, ali će Agencija konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na bh. tržištu priopćiti po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija od nadležnih inspekcijskih organa”, priopćeno je ranije Feni iz Agencije za sigurnost hrane BiH.