Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Jedan policajac zaražen koronavirusom, osam u izolaciji

jusko

“To pokazuje da policajci nisu izostavljeni u ovome”

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Ismir Jusko rekao je kako je u protekla 24 sata policijski sat prekršilo 29 lica, a devet mjere samoizolacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Policijski sat prekršilo je 29 lica i njima su podnesene prekršajne prijave. I dalje imamo tendenciju pada onih koji krše mjere samoizolacije. U protekla 24 sata devet lica je prekršilo mjere samoizolacije”, rekao je Jusko podsjećajući da je nedavno taj broj bio puno veći i dosezao čak i brojku od 100.

Smatra da su mjere prisilne izolacije, koje će se provoditi i u narednom periodu, dale rezultate.

“Tokom jučerašnjeg dana imali smo dvije situacije gdje smo određena lica morali lišavati slobode”, rekao je Jusko.

Podsjetio je i da je uposlenik Delegacije Evropske unije u BiH, napustio izolatorij bez da je tražio dozvolu i obratio se bilo kome. Jusko je kazao da je on lociran u jako kratkom vremenskom periodu i stavljen pod kontrolu.

“Bez obzira na to o kome se radilo, da li je ta osoba zaposlena bilo gdje i u bilo kojem ministarstvu, ako predstavlja prijetnju po zdravlje građana, policija će tu osobu tretirati kao i svaku drugu osobu. Sa profesionalne strane žao nam je što je došlo do toga, ali, s druge, ukoliko opet dođemo u tu situaciju, nećemo se libiti da uradimo iste stvari. Osoba je prebačena u Butmir”, pojasnio je Jusko.

Podsjetio je i na upit građana u vezi s prijetnjom na jednom portalu, naglasivši da je predmetna osoba dobila prekršajni nalog.

“Radnja se desila nakon proteklog vikenda kada je jedna od osoba, koja je dobila prekršajni nalog, otvoreno po život policajaca prijetila na jednom od portala, za manje od 3,5 sata osoba je locirana i privedena. Ni u najgrubljoj šali nećemo dozvoliti da bilo ko, niti na portalu niti verbalno, niti pismeno, igra se sa životima policajaca. Svaka ovakva prijetnja bit će tretirana na najozbiljniji način”, rekao je Jusko.

Odgovarao je i na pitanja novinara u vezi s migrantima u Kantonu Sarajevo.

“Onog momenta kada je Blažuj otvorio sve svoje kapacitete za manje od 48 sati, pripadnici Ministarstva su smjestili oko 400 migranata, odnosno popunili su sve kapacitete koji su bili na raspolaganju. Od tog momenta pa do sada, čekamo da se ti kapaciteti prošire. Kada kapaciteti budu prošireni, mi ćemo nastaviti sa sklanjanjem migranata s ulice”, pojasnio je Jusko navodeći da oni nisu zaduženi za proširivanje kapaciteta.

Kako je kazao, dobijaju informacije da je na ulicama manji broj migranata.

“Još ih ima koji su po privatnim smještajima. I dalje ćemo ih sklanjati sa ulice i nećemo dozvoliti niti prosjačenje niti drugi vid uznemiravanja građana”, poručio je Jusko.

Rekao je i da je jučer potvrđeno da je jedan njihov kolega pozitivan na koronavirus.

“To pokazuje da policajci nisu izostavljeni u ovome. Imamo osam naših kolega koji su u samoizolaciji”, istakao je Jusko.

Dodao je i da su u posljednja 24 sata na biro prijavljene još 322 osobe.