Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedanaest kadeta iz BiH ide na Vojnu akademiju u Beograd

kadeti_vojna_akademija_beograd

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine uputit će četiri djevojke i sedam mladića iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine na školovanje na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane u Republici Srbiji u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U prisustvu svoje rodbine, kadetkinje i kadeti su danas u prostorijama MO BiH potpisali Ugovor o školovanju na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Pri tome su upoznati s pravima i obvezama koje ih očekuju tokom njihova četverogodišnjeg školovanja. Po završetku akademije oni će biti primljeni u službu u Oružane snage BiH u početnom činu oficira – potporučnik.

Kadetkinje i kadete, zajedno s rodbinom, primili su savjetnik u kabinetu zamjenika ministra odbrane Duško Radić, te predstavnici Sektora za upravljanje personalom Irena Matošević i brigadir Siniša Jeftenić.

Obraćajući se kadetima i kadetkinjama, Radić ih je pozvao da se na primjeran način zalažu i uče, jer ih nakon školovanja čeka posao u Oružanim snagama BiH, te da će u svemu tome imati podršku MO BiH.

Kadetkinje i kadeti odabrani su temeljem Javnog konkursa. Njihovo rangiranje je obavljeno na temelju kriterija i rezultata, koje su postigli kroz testova tjelesne spremnosti, općeg znanja i obavljenog intervjua. Uz svoj postojeći program obuke, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine upućuje kandidate za buduće časnike Oružanih snaga BiH i na vojne škole više zemalja.