Skupština BPK-a

Jedanaest poslanika zatražilo od Okovića da se obrati Ustavnom sudu FBiH

bpk skupstina

Zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine BPK uputili su tri poslanika SDA, četiri poslanika Liberalne stranke, dva poslanika Stranke za BiH te po jedan poslanik SBB-a i Goraždanske priče

Jedanaest poslanika Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uputilo je premijeru BPK zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Odluke o izboru predsjedavajućeg kantonalnog parlamenta, koja je donijeta na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine, kojoj ovi poslanici nisu prisustvovali.

Na današnjoj pres-konferenciji ocijenili su da su, pored ove, grubo prekršene i brojne druge procedure zbog čega od kantonalnog premijera očekuju da prema Ustavnom sudu FBiH uputi zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odluka koje su donesene na toj sjednici.

– Smatramo da je na toj sjednici došlo do grubog kršenja Ustava FBiH, Ustava BPK i mnogih odredaba Poslovnika o radu Skupštine, koje ukazuju na proceduru izbora rukovodstva Skupštine BPK Goražde. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju koju smo zajedno sa zahtjevom predali premijeru BPK Emiru Okoviću, koji će u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima podnijeti zahtjev Ustavnom sudu FBiH – pojasnila je poslanica SDA u Skupštini BPK-a Aida Obuća.

Dodala je da je razlog pokretanja ovog postupka opredjeljenje ovog dijela poslanika da štite ustavni poredak države, Federacije i BPK Goražde jer, kako je kazala, na to su se obavezali svi poslanici, a to se u ovom slučaju nije dogodilo.

– Svih 25 poslanika u Skupštini BPK se zaklelo da će svoj rad bazirati na Ustavu. Međutim, djelima i radnjama na nastavku konstituirajuće sjednice, 13 poslanika je to demantiralo. Primjera radi, imate identičnu situaciju u Tuzlanskom i HNK, gdje nemate izabrano rukovodstvo skupštine, iz razloga što klubovi Bošnjaka odnosno Srba nisu dostavili svoje prijedloge, i samim tim se nisu stekli uslovi da se, u skladu s odredbama ustava, krene u izbor rukovodstva Skupštine. Trinaest poslanika u BPK je to zanemarilo i pokazalo da ne poštuje najviši pravni akt ove države – podsjetila je Obuća.

Poslanik Stranke za BiH Senad Čeljo kazao je da je i sekretar Skupštine na samoj sjednici ukazivao na dio kršenja pravnih odredbi.

-Od nepostojanja dvotrećinske većine na samoj sjednici, do samog konstituisanja klubova naroda. Predsjednik kluba Bošnjaka izabran je sa devet od ukupno 18 glasova, a da ne pričam o potrebi postojanja dvotrećinske većine na samoj sjednici kluba Bošnjaka. Sve su to stvari procedurane prirode, a mi ćemo se ubuduće morati pozabaviti suštinskim stvarima. Prije svega mislim da SDA mora odrediti svoj kurs kojim ide jer očito ovdje postoje dvojaka nastupanja SDA sa kojom smo mi potpisnici sporazuma na nivou centrale i BPK i očekujemo da se tu stvari raščiste, to je suština – smatra Čeljo.

Danas je naglašeno da je ustavna i poslovnička procedura narušena i zbog činjenice da na sjednici nije učestvovao klub Srba, jer su predsjedavajućeg trebali birati predstavnici klubova između sebe.

– Klub Bošnjaka i Klub Hrvata su mogli predložiti kandidata za predsjedavajućeg i zamjenike i ostati na tom nivou, do konačnog prijedloga kluba srpskog naroda. Onda ta tri kandidata koja su potvrđena od Skupštine odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući. S obzirom da klub Srba nije učestvovao na toj sjednici, nisu mogli biti ni predlagani ni birani i tu je grubo narušen Ustav i FBiH i BPK Goražde, pa i sama procedura o načinu izbora. Mi smo se kao klub obratili i Uredu visokog predstavnika BiH, šefu delegacije EU u BiH, OSCE-u i prema Ustavnom sudu odnosno Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog intresa – kazala je poslanica LS-a u Skupštini BPK Goražde Daliborka Milović.

Zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine BPK uputili su tri poslanika SDA, četiri poslanika Liberalne stranke, dva poslanika Stranke za BiH te po jedan poslanik SBB-a i Goraždanske priče.