Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamp butmir

Jedinice OSBiH uspješne na EUFOR-ovoj vježbi “Brzi odgovor 2020”

brzi_odgovor_2020

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti

Šestog dana EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključene i jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), u Kampu Butmir kod Sarajeva, u petak je upriličen dan visokih uzvanika, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U prisustvu državnih ministara, međunarodnih ambasadora i predstavnika EUFOR-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović čestitali su pripadnicima OSBiH i jedinicama EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i učinkovitosti.

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti.

OSBiH na vježbi sudjeluju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju.

Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina u vježbi sudjeluje kako s jedinicama Oružanih snaga BiH tako i s drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe, ovim je, uz spremnost OSBiH, pokazana i funkcionalna suradnja sigurnosnih struktura naše zemlje -rekao je ministar Podžić.

– Vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne suradnje OSBiH i EUFOR-a, posebno u obuci koja doprinosi da pripadnici OSBiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtijevane standarde – rekao je general Mašović. Uz čestitke jedinicama OSBiH, iskazao je zahvalnost Zapovjedništvu EUFOR-a i svim zemljama koje su sudjelovale usprkos izazovima koje prouzrokuje pandemija COVID-19.

U okviru vježbe „Brzi odgovor 2020“, pričuvne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a prije raspoređivanja na lokacije diljem BiH.