Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su stranke ljevice prokockale pobjedu u velikim općinama

sdp-niksic2

Stranke ljevice uspjele su na izborima 2. oktobra pobijediti u nekim velikim gradovima. Tako je SDP slavio u svom uporištu Tuzli, dok je Građanski savez iznenađujuće pobijedio u Bihaću sa svojim kandidatom Šuhretom Fazlićem. Ipak, razjedinjenost ljevice kumovala je gubicima u pojedinim velikim i najmnogoljudnijim općinama, ponajviše u Sarajevu.

Ovaj scenarij nedavno je u razgovoru za Fokus.ba predvidio i član Naše stranke, režiser Dino Mustafić koji je odlučio glasati za kandidata DF-a za načelnika Centra Samera Rešidata. Mustafić je prije izbora izjavio da ljevica može pobijediti suprotni ideološki blok (SDA-SBB) samo ako se ujedini. U suprotnom, slavit će koalicija SDA-SBB.

Upravo to se desilo 2. oktobra. Iako je SDA izgubila pojedine velike gradove (Zenica, Bihać), te doživjela poraz u općinama gdje su dominirali nezavisni kandidati (Goražde, Visoko, Stari Grad) u ovoj stranci su izrazili zadovoljstvo što su slavili u većini sarajevskih općina koje imaju najveće budžete u BiH.

Ukoliko se pogledaju preliminarni rezultati CIK-a, jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da je SDA slavila u sarajevskoj općini Centar sa kandidatom za načelnika Nedžadom Ajnadžićem isključivo zato što su ispred ljevice nastupila čak četvorica kandidata: Samer Rešidat (DF), Igor Kamočaji (SDP), Admir Bukva (Naša stranka) i Reuf Bajrović (Građanski savez).

Ova četvorica kandidata imali su zajedno duplo više glasova od Ajnadžića koji je slavio sa 6.639 glasova. Za pobjedu u Centru ljevici su mogli biti dovoljni glasovi pristalica samo dvije stranke (DF-a i SDP-a), da su kojim slučajem imenovale zajedničkog kandidata.

Rasplinjavanje glasova dovelo je do ubjedljivog poraza ljevice i u Novom Sarajevu, dosadašnjem uporištu SDA, gdje su četiri kandidata četiri različite stranke (DF, Naša stranka, Građanski savez i SDP) imali ukupno 12.851 glasova što je za skoro 1.000 više od pobjednika Nedžada Koldže (SDA).

Nastupajući pojedinačno, ove četiri stranke nisu imale nikakve šanse da izbore mjesto načelnika u ovoj općini.

Iako su SDP i DF u pojedinim općinama djelovali zajedički te slavili ispred koalicije SDA/SBB, kao na primjer u Lukavcu, izgubili su pojedine općine sa manjim brojem stanovnika zato što su za načelnike biračima predložili dva kandidata. Tako je u Donjem Vakufu slavio kandidat SDA/SBB Huso Sušić, dok su protukandidati Senad Selimović (SDP) i Senad Balihodžić (DF) zajedno imali više glasova od Sušića.

Sličan poraz SDP i DF doživjeli su u Jablanici, gdje je rasplinjavanjem glasova ljevice slavio kandidat za načelnika SDA/SBB Salem Dedić.