Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jelača: Mittal osporava dug prema Poreskoj upravi RS

mladen-jelaca

Generalni direktor ArcelorMittala Prijedor Mladen Jelača tvrdi da je nedavni nalaz Poreske uprave RS u vezi s poreskim dugom od oko 49 miliona KM ove kompanije zasnovan na pogrešnoj primjeni pravila koja se tiču transfernih cijena po kojima Zenica plaća željeznu rudu iz Prijedora.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci istakao da u Mittalu očekuju razumijevanje organa vlasti, ali i da se taj dug ospori na sudu.

-Metodologija koja se koristi za određivanje transfernih cijena, zasniva se na međunarodnim standardima, smjernicama datim od Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i lokalnom zakonodavstvu. Nažalost, Poreska urava Republike Srpske nije prihvatila niti primjenila ove standarde, smjernice ni zakone, kako bi donijela zaključak u vezi sa transfernim cijenama u Prijedoru-naveo je Jelača.

Cijena koju su nadležni organi koristili u svojoj procjeni poreskog dugovanja, kako je dodao, ne oslikava tržišnu realnost i komercijalno je neprihvatljiva, kako za Zenicu tako i za bilo kog drugog kupca.

Predstavnici Mittala su ponovili svoju namjeru da ospori ovaj nalaz na sudu, dodajući da su nezavisni eksperti potvrdili da je pozicija kompanije ArcelorMittal Prijedor o ovom pitanju ispravna.

-Uvjereni smo da ćemo činjenicama dokazati svoj slučaj. Ali moramo biti veoma jasni u poruci da će budućnost rudnika biti upitna ukoliko budemo primorani da platimo ovaj pogrešno procijenjeni porez – naglasio je Jelača.

Govoreći o proizvodnji čelika u Zenici, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair potvrdio je da trenutno 100 posto željezne rude koju koriste potiče iz Prijedora.

-Elektrolučna peć koja koristi staro željezo mogla bi biti alternativa integralnoj proizvodnji. Međutim, štetni uticaj koju bi ovaj prelaz mogao imati na obje proizvodnje, njihove zaposlene, lokalne zajednice i zemlju, razlog je zbog kog ovaj model trenutno ne razmatramo – kazao je Nair.

Također je dodao da se kompanija suočava sa tržišnim uslovima punim izazova koje je uzrokovala prekomjerna proizvodnja čelika u Kini, kao i rekordne količine izvezenog čelika iz te zemlje.

Kao odgovor na situaciju, ova kompanija, kazao je, preduzima korake kako bi značajno smanjila troškove, u skladu sa inicijativom kompanije na globalnom nivou da se smanje troškovi za milijardu američkih dolara u 2016. godini.

-Uprkos ozbiljnim globalnim i lokalnim izazovima sa kojima se zajedno suočavamo, kompanija ArcelorMittal želi da bude dio budućnosti Bosne i Hercegovine i naša poruka danas je da vjerujemo da se izazovi mogu prevazići ukoliko sve interesne grupe budu zajedno sarađivale – zaključio je Nair.