Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za euronews

Jelena Trivić: Ne bih se sastala s Putinom i da mogu, EU nam je bliža na sve načine

jelena-trivic

“Evropska unija je nama bliža i geografski i na svaki drugi način, i ekonomski – to je naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, i u tom pogledu bi trebalo donositi teške odluke koje nije lako ni iskomunicirati, i nekome na prvu loptu nisu lijepe ili pitke, već su teške”, zaključila je Trivić

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić govorila je za srbijanski Euronews o izbornoj utrci sa Miloradom Dodikom, ali i brojnim drugim temama, među kojima je i globalna politika te odnos BiH sa EU i Rusijom.

Trivić je naglasila da se ne bi sastala sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom čak i da je imala tu priliku.

“Ja tu priliku nemam, ali vjerovatno i da imam, to ne bih uradila, zato što smatram da je to neodgovorno prema svom narodu. Ja sam rekla otvoreno i u Narodnoj skupštini RS, tu se ne treba svrstavati – vi Rusiji ne možete pomoći”, objasnila je potpredsjednica PDP-a.

Kazala je da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama Rusiji, da Dodik nije koristio veto u Predsjedništvu BiH na tu odluku.

“Da je došao sa vetom, razgovarali bismo šta sa sankcijama, ali zaključci Narodne skupštine su komad papira. Pitanje o sankcijama Rusiji je teško pitanje, i na tu temu ne može da se govori u dnevnopolitičke svrhe”, navodi Trivić.

Objasnila je i svoj stav o uvođenju sankcija Rusiji.

“To bi trebalo izbjeći ako je moguće, ali ja nisam ta koja o tome odlučuje. Znam šta bi ljudi najviše voljeli čuti, da sam kategorički protiv, jer smo emotivno okrenuti prema Rusiji. Međutim, ako nepridruživanje sankcijama znači da ćemo dobiti neke sankcije iz EU, na primjer ekonomske, a 70 posto izvoza iz RS se plasira ka EU, onda moramo razmisliti, i ne smijemo biti ni rusofil ni amerofili”, ističe Trivić te dodaje da je EU mnogo bliža BiH od Rusije.

“Evropska unija je nama bliža i geografski i na svaki drugi način, i ekonomski – to je naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, i u tom pogledu bi trebalo donositi teške odluke koje nije lako ni iskomunicirati, i nekome na prvu loptu nisu lijepe ili pitke, već su teške”, zaključila je Trivić.