Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jerlagić: Za ostanak u koaliciji s SDA ponudit ćemo uslove

BiH

jerlagic

Odluku o ostanku Stranke za BiH u koaliciji sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Strankom demokratske aktivnosti, uz učešće Saveza za bolju budućnost (SBB) donijet će Predsjedništvo stranke na sutrašnjoj sjednici, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

On je naveo kako se u subotu susreo sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem sa kojim je razgovarao o budućem djelovanju SBiH u eventualnoj koaliciji nakon dogovora SDA i SBB-a.

“Pozicije su najmanje bitne. Ali, SBiH, ukoliko se Predsjedništvo i opredjeli da ostane u koaliciji sa SDA i a-SDA, u kojoj je sada novi partner SBB, tražit ćemo unošenje političkih uslova u aneks potpisan prije tri mjeseca”, naglasio je Jerlagić.

Kako doznaje Anadolu Agency, glavni zahtjevi SBiH bit će da se garantira da se neće ići ka bilo kakvom budućem produbljivanju etno-nacionalnih podjela.

Naime, prije tri mjeseca dogovorena je koalicija SDA sa SBiH, a-SDA i BPS-om nakon odluke Demokratske fronte da više ne učestvuje u parlamentarnoj većini na razini Federacije BiH.

Nakon odustajanja od koalicionog dogovora BPS-a, tražio se novi partner, koji je pronađen u SBB-u sa kojim SDA danas potpisuje završni dogovor o koaliciji.

Čeka se da se SBiH izjasni da li će biti članica proširene koalicije sa SDA i SBB-om.