BiH

Jesu li mladi svjesni opasnosti od koronavirusa?

Gradska svakodnevnica u Sarajevu polako se vraća u normalu
14.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Gradska svakodnevnica se polako vraca u normalu nakon popustanja mjera prevencije Covid-19 virusa. Na ulicama je sve vise ljudi, a vecina ne nosi maske. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mišljenja mladih o koronavirusu su podijeljena, ali se ipak svi oni, barem u najmanjoj mjeri, pridržavaju mjera zaštite

Do sada su zarazi koronavirusom bili podložniji djeca i starije osobe, a sada to nije slučaj, jer je sve veći broj zaraženih mladih ljudi od 20 do 30 godina, a nažalost ima i smrtnih slušajeva.

Stoga je neophodno mlade ljude educirati i govoriti im kako su i oni podložni zarazi i neophodno je tu zarazu prevenirati, odnosno neophodno je poštivati mjere zaštite.

“Karakteristika adolescenicije je buntovništvo, otpor ka nekim pravilima i autoritetima, tako da možemo reći da je to grupa koja je dosta rizična za obolijevanje od korone, ne zbog buntovništva, nego upravo zbog potrebe za socijalizacijom, većom potrebom za druženjima”, rekla je za BHRT Elma Omersoftić, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Mišljenja mladih o koronavirusu su podijeljena, ali se ipak svi oni, barem u najmanjoj mjeri, pridržavaju mjera zaštite.

Iako svako od mladih ima posebno i različito mišljenje o koronavirusu, ipak je potrebno posebice upozoriti mlade ljude da, premda oni nisu zabrinuti zbog koronavirusa jer, kako kažu, dobrog su zdravstvenog stanja, da oni ipak mogu biti prenositelji virusa i tako zaraziti ljude u svojoj okolini.

Stoga je potrebno poštivati mjere nošenja zaštitne maske, tjelesne distance i svakako održavanje osobne higijene.