Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

postizborna matematika

Jesu li signali iz TK jasna poruka s kim će DF na svim nivoima?

skupstina tk (1)

U redovima SDA smatraju da će biti nezaobilazni faktor prilikom formiranja vlasti, jer to je, kako tvrde, volja građana

Dok čekamo zvanične rezultate izbora koje će objaviti Centralna izborna komisija, u Tuzlanskom kantonu se već vode pregovori o strankama koje će činiti većinu u skupštinskim klupama. Situacija je nepredvidiva, bar sudeći prema informacijama koje kruže unutar pojedinih stranačkih klubova. SDA je s najvećim brojem pozicija, čak 13 osvojenih mjesta, slijedi je SDP s osam. I, ove dvije stranke žele vlast. Ali prvima nedostaje pet, a drugima 10 ruku da bi skupštinska većina bila formirana.

U redovima SDA smatraju da će biti nezaobilazni faktor prilikom formiranja vlasti, jer to je, kako tvrde, volja građana.

„Stranački organi će zauzeti stavove i uskoro očekujemo konkretne razgovore, prije svega, sa strankama koje su činile okosnicu prethodne Vlade, uspješne Vlade Irfana Halilagića“, kaže za FTV Midhat Čaušević, predsjednik Kadrovske komisije KO SDA TK-a.

A osim SDA u vlasti su bili DF, SD i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

„Ako budemo dio bilo koje većine u Tuzlanskom kantonu, to znači da će biti programska većina koja je bila i u prethodnom periodu, a to su građani nagradili svojim glasanjem za Demokratsku frontu na prošlim izborima“, kazao je za FTV Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a.

Sve je izvjesnije da dio nove vlasti žele biti i Socijademokrate, koji su osvojili dvije pozicije u Skupštini. Oni će pregovarati sa Strankom za BiH, koja ima isti broj mjesta.

„Da napravimo blok od četiri ruke, četiri zastupnika – naša dva i dva zastupnika Stranke za BiH. Taj blok od četiri bi trebao biti ključna prevaga o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu“, poručio je Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

No, sudeći prema izjavama iz Demokratske fronte (trenutno 4 mandata), može se nazrijeti s kim će oni u koaliciju.

„Ne želimo principijelno koalirati s Pokretom demokratske akcije (trenutno 3 mandata) i ne želimo koalirati s NIP-om (trenutno 2 mandata). To smo izjavili u prethodnom periodu i držimo se tih postulata“, istakao je Mešalić. Mešalićeva poruka o “nepoželjim partnerima”, s obzirom na broj zastupnika (5) koje oni imaju, automatski isključuje mogućnost da SDP formira novu vladu sa DF-om, a bez SDA. Jer, onda nema dovoljno ruku.

IZ SDA su ranije potvrdili da imaju načelni dogovor sa DF-om o formiranju vlasti, a trebaju uslijediti pregovori sa SD-om i Strankom za BiH, čiji stavovi su, izgleda, podijeljeni kada je u pitanju koaliranje sa SDA ili SDP-om. Tokom dana se pojavila i informacija unutar stranačkih klubova da je SDP DF-u, ukoliko se odluče s njima ući u vlast, ponudio i poziciju premijera Tuzlanskog kantona. IZ DF-a ovu informaciju nisu željeli komentarisati.

Efendić na testu dosljednosti, SDA i DF u rukama Socijaldemokrata

Ono što će svakako biti zanimljivo jeste vidjeti stav Stranke za BiH. Ukoliko pristanu na ponudu Socijaldemokrata da naprave blok od četiri zastupnika, taj bi blok zaista mogao biti prevaga.

Nedavno je prvi čovjek Stranke za BiH Semir Efendić, gostujući na TV SA, jasno poručio da svoju stranku ne vidi u procesima koje bi predvodila SDA.

Matematika je trenutno prilično jasna, SDA zajedno s “očekivanim” partnerom DF-om uz podršku samo dva zastupnika Socijaldemokrata može formirati većinu, no ta bi većina bila prilično nesigurna – tek 19 zastupnika i ovisila bi upravo od dva zastupnika Socijaldemokrata.

Vrlo izvjesna koalicija SDA i DF-a u TK vjerovatno će biti putokaz kako će se stranka Željka Komšića postaviti na svim nivoima. Prema trenutnim rezultatima izbora, Demokratska fronta bi na svim nivoima mogla poslati SDA u opoziciju.