BiH

blagdani

Jevreji u BiH počeli proslavu Hanuke, praznika slobode i svjetlosti

29/11/2021

Tačan početak Hanuke razlikuje se od godine do godine, a prema jevrejskom kalendaru počinje 25. kisleva. Paljenjem prve svijeće na Hanukiji, zalaskom Sunca, ove godine proslava tog praznika počela je 28. novembra

Praznik Hanuka veoma je značajan za jevrejsku zajednicu prije svega zato što se radi o prazniku slobode i svjetlosti.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber podsjetio je na legendu o tome da je u hramu, koji je bio uništen, pronađena zdjela ulja koje je, sudeći po količini, moglo da gori samo jedan dan.

– Kako kaže legenda, desilo se čudo, gorjelo je osam dana i osam noći. Zato jevrejski praznik Hanuka traje osam dana, svaki od tih dana pali se jedna dodatna svijeća u znak sjećanja na dane koje je gorjela mala posuda sa uljem. Tad se desilo čudo, smatra se da je tada Bog spasio jevrejski narod – kazao je za Fenu.

U Jevrejskoj zajednici u Sarajevu sinoć je taj događaj obilježen svečano. Postavljena je nova – svjetleća Hanukija – svjećnjak, ispred Sinagoge, na obali Miljacke. Članovi zajednice i vjernici pomolili su se, u prostorijama Sinagoge, upalili prvu svijeću – za prvu večer, potom se zasladili krofnama. Taj praznik poznat je još i kao praznik ulja, a sve što se tad jede mora biti spremljeno u dubokom ulju.

– Zasladili smo se krofnama, koje se peku u dubokom ulju. Tako smo, uz prigodnu pjesmu, dočekali ovaj praznik – naglasio je.

Tačan početak Hanuke razlikuje se od godine do godine, a prema jevrejskom kalendaru počinje 25. kisleva. Paljenjem prve svijeće na Hanukiji, zalaskom Sunca, ove godine proslava tog praznika počela je 28. novembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.